Hirdetés 

Új technológiai stratégiai együttműködést jelentett be tegnap a Mercedes-Benz és az Aston Martin, melynek keretein belül a Daimlerhez tartozó német autógyártó saját hajtásrendszereihez biztosít hozzáférést a brit sportautó-márka számára. Cserébe a Merci részvényeket kap a következő három éven keresztül, összesen 286 millió angol font értékben, amivel az Aston Martinban való részesedését nem több mint 20%-ra növeli. – írja a villanyautosok.hu.

Az újonnan bejelentett összefogás már meglévő alapokra épül, a két vállalat együttműködése ugyanis 2013-ban megkezdődött, amikor a Mercedes AMG V8 motorokat, és más alkatrészeket kezdett szállítani partnerének, aminek ellenében 5%-os tulajdonjogot kapott. Az Aston 2018-as tőzsdei bevezetése, és további finanszírozási fordulók után jelenleg 2,6%-os részesedéssel rendelkezik a stuttgarti cég az Aston Martinban.


Aston Martin Rapide E

Hogy pontosan milyen technológiákra terjed ki a megállapodás, azt nem részletezték a felek, ám azt elárulták, hogy a megosztott hajtásrendszerek között vannak hibridek és teljesen elektromosok is, így lekerül a brit márka válláról az elektromos hajtáslánc költséges fejlesztésének terhe. Az elmúlt években próbálkozott saját villanyautót összehozni az Aston Martin, koncepció formában be is mutatta a Rapide E-t, ám a vállalat pénzügyi problémáira válaszul az igazgatótanácsba újonnan csatlakozó milliárdos és legnagyobb részvényes, Lawrence Stroll leállította a projektet, és minden más villanyautós terv, köztük a Lagonda márka teljesen elektromos gyártóként való újjáélesztése is felfüggesztésre került.

forrás:villanyautosok.hu


Hirdetés