Hirdetés 

Kinek köszönhetjük, hogy a kreppelt haj már 1989 óta nem megy ki a divatból?

Melyik híresség volt az emó nagykövete, akire ma már rá sem ismerünk a friss fotókon? Magyar sztárok, akik divatot teremtettek.

A divat állandó körforgás, ezért 20-30 évente újra belefuthatunk egykori trendekbe a kirakatokban. Az azonban biztos, hogy a hírességek erősen befolyásolják, hogy mit viszünk haza az üzletből, vagy milyen frizurát kérünk a fodrásztól. De nemcsak Katalin hercegnő vagy Rihanna képes befolyásolni a divatot, hanem a magyar hírességek is.

Kreppelt haj

Marcellinával kapcsolatban a legtöbben három dolgot biztosan megemlítenének: a fehér szaxofonját, ami mindig a kezében van, a Sexy Lady című slágerét és… az ikonikus kreppelt haját. Ezt nevezzük kitartásnál és hűségnek, ugyanis már a Sexy Lady 1989-es klipjében megvillantotta ezt a frizurát, amitől azóta sem vált meg. Ez a haj a 80-as években élte a virágkorát, és a leghíresebb viselője talán Cyndi Lauper volt, míg a 2000-es évek közepén és elején a fiatalabb generációból Britney Spears, Christina Aguilera és Tyra Banks his elkezdte így hordani a haját. De, ami a magyar közönséget illeti: a kreppelt haj egyet jelent Marcellinával.

Még 1988-ban egy svájci turnén kreppelte be először, amikor egyik zenésztársának felesége vásárolt magának egy ilyen hajformázót. Marcellinának annyira megtetszett, hogy azóta sem mondott le róla, ahogyan egy interjúban fogalmazott, csak kéthetente kell megújítania, így szerinte a kreppelt haj a világon a legkényelmesebb.

Aki kipróbálná ezt a frizurát, annak speciális hajkreppelőt kell beszereznie, ami a legtöbb elektortechnikai áruházban kapható. Hangsúlyozzuk: a száraz hajon elvégzett hajformázás előtt mindenképpen érdemes hővédőt használni, és nem szabad túl nagy tincset fogni, mert akkor nem lesz olyan látványos az eredmény.

Patacipők

A 90-es évek bizony a patacipőről szóltak. Akadtak plüssből készült darabok, voltak brit zászlós verziók, mások a fényes lakkból készült lábbelit keresték. A közös az volt bennük, hogy indokolatlanul magas, platformos cipők voltak és az anyukák attól féltek, a lányaik kitörik benne a bokájukat. Hogy ezek a lábbelik majd egy évtizedig ott voltak a boltok polcain, az a Spinédzserek mozinak, és a Spice Girls-nek volt köszönhető, de a magyarokat befolyásolta két hazai lányegyüttes is. A Bestiák és a Baby Sisters énekesnői is szívesen viselték a holdjárót és hozzá plüss haspólót, fekete nadrággal vagy minivel, mert akkor ez volt a módi.

Hogy ez a korszak mennyire a koppintásról szólt, arra két klip a legjobb példa: a Spice Girls bemutatkozó Wannabe slágerére, és az ahhoz tartozó klipre biztosan sokan emlékeznek a 90-es évekből.

Néhány évvel később a háromtagú magyar lánybanda, a Baby Sisters forgatott szinte ugyanolyan videót a Még egy tánc dalukhoz. A hölgyek pont úgy, patacipőben ugrálnak a és rohangálnak a lépcsőn, mint a brit kolléganőik, még a lábmozdulatok is ugyanazok voltak.

Ahogyan a lánybandák, úgy a patacipő is kikopott idővel az életünkből. A 2010-es években aztán újra visszatértek, és valamiért ezek a holdjárók újra népszerűek lettek. Reménykedünk benne, hogy a szilikonpántos melltartó már tényleg SOHA nem tér vissza ebből a korszakból.

Bőrre bőrt!

Bíró Ica is olyan, mint Marcellina: ragaszkodik ahhoz, ami egyszer már bevált neki. A ’80-as és a ’90-es években az egyik legsikeresebb magyar modell volt, aki később fitneszvideókat adott ki, életmód és szépségszalont üzemeltetett. De most nem erről a korszakáról, hanem a Metál Lady-időszakról szeretnénk beszélni, amelynek nyomai ma is megjelennek Bíró Ica ruhatárában.

Hogy melyek voltak ezek? Nos, a bőrnadrágok, a hatalmas, fém övek és az ezüst ékszerek. Bíró Ica pedig jól ráérzett, hogy a bőr ruhadaraboktól akkor sem kell megszabadulnia, ha szépségszalont nyit, hiszen ezek váltak a védjegyévé. Neki köszönhetően egyre több nő építette be a bőr anyagokból készült, kissé szexisebb öltözékeket a ruhatárába. Érdekesség, hogy ikonikus ruhatárának egyes darabjait Bíró Ica 2011-ben kiárusította. A vevők között ott volt Pataky Attila is, aki kedvesének számos darabot megvásárolt. A csizmák és az alkalmi cipők mellett nem kevés bőrszerkőt is kapott Pataky párja.

Már modellként megtanultam a megjelenés titkát. Másképp járunk egy farmerben, és megint máshogyan viselünk egy kosztümöt, vagy egy szexi fehérneműt… Nem a ruha teszi az embert, de a megjelenés mégis közöl rólunk valamit.

– mesélte egy interjúban Bíró Ica, aki szerint azt kell megértenünk, hogy minden alkalomhoz meg kell találnunk a megfelelő viseletet, így a bőrszerkót sem kell mindenhová viselni.

Amikor a Metál Lady bőrdzsekit felveszem, akkor én a mai napig átváltozom azzá az előadóvá. Ha erre a műfajra kapok meghívást, akkor úgy megyek oda, hogy azt a feelinget visszaadom a ruhámban is. Ha kirándulni megyek, akkor kirándulóruhát viselek. Mi, nők öntünk a ruhánkba lelket, de megvan minden alkalomnak a maga stílusa.

A rövid haj nagykövetei lettek

Nem sok rövid hajú híresség van és volt Magyarországon. Gondoljunk csak a most futó nagyszabású show-műsorokra, arra, hogy Osvárt Andreán kívül beugrik e azonnal belőlük egy rövid, pixie frizurás híresség? Szóval az elmúlt 20 évben kissé mostoha sorsra jutott a rövidebb frizura. Divat ide vagy oda, azért akadtak olyan ismert hölgyek, akik ennek ellenére bevállalták.

Egyikük volt még a 2000-es évek elején Nóci, aki Stohl András mellett volt a Való Világ háziasszonya, és akinek jellegzetes frizurájára talán sokan emlékeznek.

Ördög Nórát hosszú hajjal, játékos fürtökkel ismerhettük meg, aztán 2010-ben jött a nagy döntés, és megszabadult a lófaroktól. A műsorvezetőről még videofelvétel is készült, amint megválik dús loboncától, és közben arról beszélt, hogy szeretett volna végre kilépni a jókislányos imázs mögül. Ebben pedig Hajas László volt a segítségére. Idővel aztán visszanövesztette a haját, és ismét abban pompázott a színpadon.


Ördög Nóra 2012-ben (Forrás: RTL Sajtóklub)

Szabó Zsófi hosszú haját a Jóban Rosszban története miatt vágták le rövidre. Az ő haját is Hajas László kurtította meg.

Régóta volt bennem egy görcs, ami nem tudott kijönni. Azt éreztem, hogy az általam megformált Betty Tanakis karaktere és Szabó Zsófi is ott tart az életben, hogy fellélegezzen. A sok dolog, ami a múltban történt, és a terhek, amik a vállamra szakadtak, azoktól megszabaduljak.  Szerencsére a producerek is egyetértettek ezzel. Lelkileg is volt időm felkészülni arra, hogy levágják a hajamat.

 mondta akkor a kamerák előtt Zsófi, aki később átszerződött az RTL-hez. Ahogy jobban megtalálta magát, a haját is megnövesztette.

Tatár Csilla, ellentétben a többi hírességgel, régen viselt hosszú hajat. Ahogyan fogalmazott, amióta levágatta a haját, pontosan tudja és érzi, hogy soha többet nem akarja újra megnöveszteni. Előfordul az is, hogy olykor megoszt magáról egy régi, hosszú hajú fotót az Instagramon, ilyenkor megkéri a kommentelőket, hogy ne írják, milyen jól áll neki a hosszú haj, mert soha többet nem lesz ilyen.

Orosz Barbi 2007 és 2010 között dolgozott a Cool csatornánál, ahol hosszú, vörös hajjal köszöntötte a nézőket. Idővel átszerződött a TV2-höz, és 2017-ben megszabadult hosszú hajától. Nagy változás volt ez az akkor 37 éves híresség életében, hiszen tizennégy éves korától színezte vörösre a haját. Hogy miért döntött a jégszőke, rövid frizura mellett, arról így beszélt:

 Egyszerűen azt érzem, hogy most egy nagyon más életszakaszom következik. Valami biztos, hogy jönni fog, mindig megérzem. Vágyom most egy normális párkapcsolatra. Lehet, hogy eddig orbitális dzsungelharcos voltam és azt akartam bebizonyítani magamnak, a világnak, mindenkinek, hogy én egyedül elviszek mindent a hátamon. Szeretném azonban jelezni, hogy nem. Ebből az életszakaszomból elegem van. Néha szeretnék elgyengülni, elpityeredni és szeretném, ha lenne egy olyan férfi mellettem, aki nem megváltoztatni akar, hanem elfogad és így szeret engem.

– magyarázta Fem3 műsorában Barbi, aki azóta is ragaszkodik a rövid frizurájához, ahogyan Tatár Csilla is.

Tóth Gabi középhosszú sötétbarna, vagy inkább már fekete hajjal állt a Megasztár zsűrije elé tizenhat évvel ezelőtt. 2007-ben már középszőke lett a haja, majd 2010-ben jégszőke, pixie, rövid fazont villantott. Tóth Gabi igazi kaméleon, aki az X-Faktorban ismét hosszú loknikkal mentorkodott. Azonban mintha ő is érezné, hogy neki bizony a rövid, extra világos szőke haj a védjegye, és már két éve ilyen frizurával láthatjuk.

Helló, emó!

A 2000-es évek elején hódított az emó, melynek leghíresebb képviselői talán a Tokio Hotel banda tagjai voltak külföldön. Ám nekünk is jutott egy saját bejáratú emós csapatunk, ez volt az Anti Fitness Club. A zenén kívül a külsőben is meg kellett villantaniuk ennek a stílusnak a jellegzetességeit. Az emósok általában testre feszülős, ruhákat hordtak, melyek többnyire fekete színűek voltak. Öltözködésükben sokszor feltűnt a csíkos, a kockás, a halálfejes minta, a répaszárú nadrághoz pedig elengedhetetlen volt a „deszkás” tornacipő. Nemcsak a lányok, de a fiúk is gyakran kihúzták feketével a szemüket, vagy használtak sötét lakkot. A lányok öltözködése pedig annyiban tért el, hogy a fekete ruhákat szívesen dobták fel élénk színű szoknyával, harisnyával.

Az Anti Fitness egykori frontemberének, Molnár Tamásnak is tépett, fekete haja volt, ami többnyire a szemébe lógott, és a korábban említett smink sem hiányzott. Aztán az emókorszak a MyVip oldallal együtt ment a süllyesztőbe, és egy időre Molnárról is kevesebbet hallottunk, pedig az elmúlt 12 évben közel 200 magyar dal születésében segédkezett. Aztán valósággal újjászületett, és a JETLAG csapattal ismét a csúcsra került.  A stílusa is alaposan megváltozott, így nem csoda, hogy kevés embernek állt össze, amikor párjával, Cinthya Dictatorral szerepelt a Love Bistro első évadában, hogy bizony, ő az az emós srác a 2000-es évek elejéről.

forrás: nlc.hu

indexkép: promotions.com

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading