Hirdetés 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én jó alvó vagyok, hacsak nincs valamilyen egyéb okom rá, minden éjszaka megvan a min. 8 óra pihentető alvásom kivétel nélkül. Most sincs ez másként a világjárvány idején, épp ezért érthetetlen a napközbeni fáradtság, ami rám tör minden nap 2 körül. Ilyenkor mindennél jobban vágyom egy gyors szundításra, pedig korábban erre csak akkor volt példa, ha az előtte éjszakát valahol végig tomboltam. Este pedig 9 után alig bírom nyitva tartani a szemem, persze ezt az érzést mindig legyőzöm és még órák múlva is az interneten böngészek vagy nézem huszadjára is a kedvenc sorozataimat.

Viszont nagyon sok embernek a nyugodt éjszakai alvás abszolút nem olyan magától értetődő ezekben az időkben, főleg azoknak, akiknek kis gyerekeik vannak, vagy az élvonalban dolgoznak kimerítően sokat. De tudom, hogy ez nem csak engem érint, így utána jártam a dolognak és megnéztem mit mondanak a pszichológusok a témában.
Miért vagy fáradt, még amikor eleget alszol akkor is?
A rutinod felborult
A világ most teljesen másként néz ki és a mindennapi életünk is, az alvást pedig a belső óránk diktálja, mondja a szakember. Ezt általában olyan napi tevékenységek befolyásolják, mint a világosság, az hogy mikor eszünk, mikor edzünk. Amikor sok időt töltünk bent, akkor ezek a reakciók felborulnak. Az új rutinokhoz való hozzászokás viszont hosszú időbe telik és megterhelő a szervezet számára. Az otthonról való dolgozásnak pedig gyakran az az eredménye, hogy még több időt töltünk munkával, hiszen a magán- és a munkahelyi életünk közötti határok elmosódnak, és nehezen tudunk kikapcsolni.
Túl sok időt töltesz az ágyban
Ha lakótársaid vannak, vagy nincs esetleg más lehetőséged, akkor az ágyadat használod az íróasztalodnak és valószínűleg itt is étkezel. Az agyad pedig egy idő után az ágyat nem az alvással kapcsolja össze. Ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, sok időt kell máshol tölteni, ez pedig felébreszti bennünk az alvás iránti vágyat, ennek eredményeképpen pedig az alvás minősége javul, mondja az alvásszakértő.
Túl sok időt töltesz online
Az a sok böngészés egyáltalán nem segít a helyzeten. A távolságtartás azt eredményezi, hogy még több időt töltünk cseteléssel, telefonálással és a közösségi oldalakon, mint korábban. Bár a kapcsolattartás nagyon fontos, a végtelen sok Instagram Live és karantén koncert csak szívja tovább az energiánkat, nem beszélve a hírekről. A túl sok kék fény pedig felborítja a belső óránkat, és azt hiszi a testünk, hogy nappal van akkor is, amikor már rég beesteledett.
Sokkal zaklatottabb vagy – jogosan
Az egyik legnagyobb oka a fáradtságnak a sok stressz, amit most mindannyian átélünk a járvány, a munkahelyi és anyagi jövőnk, illetve az idősebb szeretteinkért való aggódás miatt. Ez az állandó stressz pedig nagyon leterheli a testünket. Akik egyedül élnek, azok egyedül érezhetik magukat, akik másokkal, azoknál a konfliktusok gyarapodhatnak, ezek mind további stresszforrások, amik a kimerültség érzetét keltik.
Hogyan érezd magad kevésbé fáradtnak a karantén idején?
Tartsd magad szigorú beosztáshoz
Ha úgy érzed, hogy nem tudod átvészelni a napot szundi vagy hangulatingadozások, motiválatlanság nélkül, akkor érdemes bevezetni a rendszert az életedbe. Ébredj minden nap ugyanakkor, még akkor is, ha nem kell bemenned dolgozni, legyen ébresztőd, hogy trenírozd a tested arra, mikor kell kelni. Zuhanyozz, öltözz fel, egyél rendszeresen. Amikor nem kell beutazni a munkahelyedre elcsábulhatsz a tovább alvás felé, de ne tedd, mert ha túl alszod magad, akkor csak még fáradtabb leszel. Célozd meg a 8 órai éjszakai alvást és kerüld a délutáni szunyát, mert felboríthatja az éjjeli alvásodat.
Étkezz az energia miatt
Ne ostorozd magad azért, hogy nem megfelelően táplálkozol most, ez az idő nem erről szól, éppen eléggé stresszes amúgy is. A fáradtághoz az is hozzájárulhat, hogy nem eszel eleget, igyekezz ébredés után 30-40 perccel reggelizni, ez stabilizálja a vércukor szinted és kellő energiával tölt fel a napindításhoz, javasolja a szakember. Kerüld a cukrozott zabpelyheket és legyen a reggelidben protein a cukorszint kiugrásának elkerülése érdekében.


Igyál több vizet és kevesebb kávét
Azok, akik napközben végig kávéznak, fontos tudniuk, hogy a kávé dehidratál és inkább bezizzensz tőle, mintsem energiával tölt el. Csökkentsd a koffeinfogyasztásod, lehetőleg egy reggeli bögre kávéra és igyál legalább 2 liter vizet minden nap. Ha megfelelően hidratálsz, akkor a szervezetedben jobban működnek a sejtek és ez energizál.
Figyelj az alkoholra
Nyilván stresszes ez az időszak, mindannyian hamarabb nyúlunk a boros pohárhoz, mint máskor, de ha nagyon fáradtnak érzed magad, érdemes odafigyelni az alkoholfogyasztásodra. Az alkoholtól fáradtabb leszel, az alvásod minőségét viszont rontja, még akkor is, ha alszol eleget.
Tarts szünetet
Nehezebb ellépni a számítógép mellől, amikor nincs más hova menned. 90 perces ciklusokban működik az agyunk általában, ezért másfél óránként tarts pár perces szünetet. Ez segít abban, hogy feltöltődj és produktívabb is leszel.
Mozogj
Azért érezzük magunkat lustának, mert kevesebbet mozgunk. Többet ülünk, fekszünk és még azt a kevés aktivitást sem végezzük, amennyi a munkahelyi eljutáshoz kell. Próbálj meg minden napra beiktatni egy kis mozgást, vagy sétálj egyet mindenkitől távolságot tartva, vagy otthon edzz.
Menj a szabadba, ha tudsz
Nincs mindannyiunknak lehetősége kiülni a kertbe, és attól függően, hogy hol élsz, még a kijárást is erősen korlátozhatják. Ha ki tudsz menni, akkor menj, ha meg nem, akkor legalább az ablakokat hagyd nyitva, hogy jöjjön be a friss levegő.
Próbáld ki a meditálást
Ne hessegesd el azokat a gondolatokat, amelyek aggasztanak. A szorongás most teljesen normális érzés. Gyakorold a tudatosságot és minden nap csendesedj el pár percre, és fordulj befelé. Figyelj a lélegzetedre, vegyél mély levegőt a gyomrodba és ez azonnal feltölt, jobban mint egy kávé.
Legyél megértő magaddal szemben
Ez az idő nem arról szól, hogy mindent kipipálj a listádon. Senki sem érzi önmagának magát teljesen, ez nehéz, megterhelő időszak. Ne állíts magad elé elérhetetlen célokat csak azért, mert mások ezt várják tőled. Ha nincs kedved odatenni a mosást, hagyd másnapra, ha inkább aludnál egyet délután, ne vond meg magadtól a lehetőséget. Teljesen normális, hogy az energiaszinted változik napról napra. Adj időt magadnak.
indexkép: HRDoktor – blog.hu

/p>