Hirdetés 

A britek máris 60 millió dózist rendeltek a jóváhagyás előtt álló anyagból.

Három különböző koronavírus-törzs ellen véd, átadásuk ellen pedig 90 százalékos hatékonyságot mutat a Novavax új oltóanyaga, írja a Metro. Az eddigi vizsgálatok alapján ráadásul úgy tűnik, a vakcina 100 százalékos hatékonysággal előzi meg a súlyos megbetegedést és az elhalálozást mind a brit, mind a dél-afrikai variáns esetében.

A koronavírus eredeti törzsével szemben 96 százalékos hatékonyságot mutat a marylandi vakcina, míg a brit mutációt 86, a dél-afrikait pedig 55,4 százalékos eséllyel védi ki.

A súlyos lefolyású betegség ellen azonban az oltóanyag minden vírustörzs esetében 100 százalékos védettséget nyújtott.

A Novavaxot az Egyesült Királyságban, 17600 fő részvételével tesztelték, akik mind 18 és 84 év közti felnőttek voltak. Az anyagot egyelőre még nem hagyták jóvá sürgősségi használatra, ám ha ez áprilisban megtörténik, ugyanitt, az Egyesült Királyságban kezdhetik meg a vakcina gyártását. További előnye, hogy a Pfizer vakcinájával szemben ez az oltóanyag 2 és 8 fok közötti tárolási körülményeket igényel, ami nagy könnyebbséget jelent a szállításban.

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter a Twitteren úgy fogalmazott: “Nagyon bíztatóak a hírek a Novavax hatékonyságáról a különböző variánsok ellen. 60 millió dózist rendeltünk, és ha az anyagot jóváhagyják, az újabb löketet ad a koronavírus elleni harchoz.”

Amennyiben jóváhagyják, a Novavax vakcinája lesz a negyedik sürgősségi esetekben használható oltóanyag az Egyesült Királyságban a Pfizer, az Oxford-AstraZeneca és a Moderna után, míg Amerikában a Pfizer, a Moderna, valamint a Johnson & Johnson mögé állhat be a sorba.

Indirekt/szeretlekmagyarorszag.hu

indexkép: Novavax

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading