Hirdetés 

A parlament 11 alapítvány létrehozásáról döntött ma, melynek értelmében számos nagyvárosi és orvosi – köztük a Semmelweis Egyetem – államiból alapítványi fenntartásba kerül.

Ezenkívül – a közbiztonság erősítése érdekében – szigorították a járművezetés bünttethetőségét is, így a forgalmi engedély nélkül volán mögé ülőket szabálysértési elzárással is büntethetik a rendőrök.

Államiból alapítványi fenntartásba kerül számos felsőoktatási intézmény augusztustól az Országgyűlés mai döntése értelmében, így ősztől már a hallgatók hetven százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen. A parlament 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt.

Emellett az Országgyűlés – szintén a kormány kezdeményezésére – létrehozott 16 alapítványt is, ebből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lesz.

Rögzítették azt is, hogy az orvosegyetemekhez tartozó klinikákon továbbra is megmarad az állami irányítás. A törvény azt is meghatározza, hogy ha az állam az alapítvány közfeladat-ellátását nem teljes egészében vagyonjuttatással biztosítja, a feleknek megállapodást kell kötni. Ez a keretmegállapodás legalább 15, legfeljebb 25 évre szól, ezen időtartam alatt 3-5 évente meg kell állapodni a részletes feladatfinanszírozásról.

Magyar Nemzet

kiemelt kép: SOTE

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading