Hirdetés 

Ez várhat Fekete Dávidra a börtönben

Hosszú évekre is börtönbe kerülhet az ismert énekes, Fekete Dávid. A Megasztár egykori döntősét egyebek mellett sikkasztással gyanúsítják. Már letartóztatásban, vagyis börtönben van, ismert emberként pedig egyáltalán nem lesz könnyű dolga megvédenie magát. Arról, hogy hány éves büntetést kaphat, és hogy mi várhat rá a rácsok mögött, a börtön kommunikációs igazgatóságától kértünk tájékoztatást, de beszélgettünk egy ügyvéddel és egy pszichológussal is. Utóbbitól megtudtuk, hogy Fekete Dávidot a többi rab valószínűleg nem várja majd nagy lelkesedéssel.

Fekete Dávid nemrég még az egyik legünnepeltebb énekes volt Magyarországon, aztán szépen lassan felszínre törtek a kisebb-nagyobb ügyletei a nyilvánosság előtt.

Hogy ezek nem alaptalanok, jól jelzi, hogy az énekest pénteken letartóztatta a bíróság.

Az egész a válással kezdődött

Fekete Dávidról természetesen hosszú időn keresztül azért jelentek meg cikkek, mert kétség sem férhet a tehetségéhez. Sokak kedvence a legnézettebb tehetségkutatóban, a Megasztárban második lett. Aztán kiderült, hogy botrányos körülmények között szakított a feleségével.

AZTÁN JÖTTEK A MÁR ELSŐ HALLÁSRA IS, MONDJUK ÍGY, KÉTES ÜZLETEI. 

Elsősorban a homályos hátterű győri autókereskedése. És az átvert emberek. Közülük többen a bíróság előtt is ott várták, amikor elrendelték az énekes letartóztatását.

Házkutatás, őrizetbe vétel

Fekete Dávidnál a múlt héten házkutatást is tartottak, majd a 72 órás őrizetbe vétel után végül csütörtökön vitték a bíróságra, ahová a családja nem ment el.

Áldozatai viszont igen,

VAN OLYAN, AKI AZT ÁLLÍTJA, HOGY TŐLE 100 MILLIÓ FORINTOT SIKKASZTOTT EL. 

Így persze nem csoda, hogy hangos kiabálással és szitkozódással fogadták a rendőrautót, amiben ült.
A bíróság a letartóztatását azzal indokolta: tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válik. Ezt erősíti, hogy a férfi korábbi bejelentett lakcíme is több, mint gyanús, ugyanis az ügyészség szerint a megadott helyszín lakhatásra teljesen alkalmatlan, valószínűleg egy fantomcímről van szó. Emellett az sem kizárt, hogy tovább folytatná kétes ügyleteit.

Mit is követhetett el Fekete Dávid?

Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt az énekes bűnlajstroma. Kiderült, hogy a vissza nem fizetett kölcsönök és a kétes autóeladások mellett műkincsekkel is csalhatott.

15-20 HAMIS FESTMÉNYT ADHATOTT EL MILLIÓKÉRT, SŐT FUTTATOTT ARANYRÖGÖKKEL IS PRÓBÁLKOZOTT. 

A kár, amit az egyes embereknek okozhatott, több mint 100 millió forint lehet.

EGY ISMERŐSE SZERINT EGYETLEN HAMIS KÉPÉRT 40 MILLIÓ FORINTOT KAPOTT. 

Úgy, hogy azt pár százezer forintért vehette a hamisítótól. Ebben, vagyis a hamis festmények, ékszerek eladásában társai is lehettek.

Két hét elkülönítés, nincs kivételezés

A történtek után megkerestük a magyarországi börtönök vezetését, akiktől a következő tájékoztatást kaptuk:

Az intézményekbe újonnan befogadott fogvatartottak közegészségügyi és járványügyi vizsgálaton esnek át, közösségbe helyezésük kizárólag a 14 nap elkülönítést követően történik meg – mondta el az Origónak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya.

Azt is hozzátették, hogy 

A RABOK TELEFONON ÉS SKYPE-ON IS TARTHATJÁK A KAPCSOLATOT A HOZZÁTARTOZÓIKKAL. EZ TERMÉSZETESEN MINDEN RABRA IGAZ. 

De nem csak ebben, semmi másban nem kap különleges elbánást Fekete Dávid, vagyis mindenben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a többi rabra.

Hogyan fogadhatják a rabok?

A börtön világa önmagában egy pszichés teher. A börtönben nemcsak írott, hanem íratlan szabályok is vannak – ezt már az általunk megkeresett klinikai szakpszichológus mondja.

Makai Gábor szerint a rabok közti hierarchiába sem könnyű beilleszkedni. A börtönben társas kapcsolatokat kell kialakítania, csak így működhetnek a mindennapok.

“Sok emberből ki tud váltani agressziót, dühöt az ő jelenléte, az, hogy ő egy ismert ember. Nehezebb egy ismert embernek megvédenie magát a börtönben. A raboknak van véleménye, és egy ismert ember nem semleges számukra. Van róla egy képük, egy prekoncepciójuk, mondjuk az, hogy “egy nagyképű énekes”. Ez hátrány. Valójában persze nem ismerik, a médiában láttak róla valamit. Sokszor mondják, hogy “nem vagy több nálam, ugyanolyan rab vagy, mint én”. Ebből kialakulhatnak konfliktusok”.

A szakember szerint Fekete Dávid értékrendje valószínűleg az elmúlt napokban teljesen átalakult. Nemrég még azzal volt elfoglalva, hogy milyen fellépései lesznek, most pedig be van zárva.
Az ember tudata ilyenkor beszűkül, ott van a bizonytalanság, a tehetetlenség, hogy magára van utalva – mondja.

Alapvetően ez egy pszichés teher a számára, az elzárás, az, hogy előzetesben van, hogy nem mozoghat szabadon. Elveszíti a függetlenségét. Az önértékelését is csorbíthatja a kialakult helyzet, az, hogy nem teheti azt, amit szeretne.”

Ez a teher fokozódhat Makai szerint, egészen addig, amíg nem születik jogerős ítélet az ügyben.

Milyen ítélet születhet?

Noha az ügy már hónapokkal korábban kirobbant, jogerős ítélet egyhamar nem várható. Ez persze a károsultaknak egyáltalán nem jó hír. Az is kérdéses, ha kiderül, hogy az énekes valóban elkövette a bűncselekményeket, amikkel gyanúsítják, tudja-e kárpótolni az áldozatait.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy mivel a gyanú szerint 50 millió forint feletti összeget csalt és sikkasztott el, ezért várhatóan 2-8 év közötti büntetést kaphat. Ha megállapítják, hogy üzletszerűen követte el, akár 10 év is lehet az ítélet, de minden eset egyedi – teszi hozzá.

Az ügyben egyelőre még a vádemelés sem történt meg. Egyelőre a nyomozás folyik.

Origo

kiemelt kép: Facebook / Fekete DávidHirdetés 

%d bloggers like this: