Hirdetés 

Október 31-én kezdődik a téli időszámítás, vasárnap három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani.

A belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0:52-kor és 1:52-kor Szobra, valamint a 0:43-kor és 1:43-kor Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes útvonalon. Már a téli időszámítás szerint indul vonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor, Szolnokra 2:38-kor, Szobra 2:52-kor, a Nyugatiba Debrecenből 2:31-kor és Lajosmizséről 2:45-kor, a Keleti pályaudvarra Kelebiáról 2:09-kor és Szolnokról 2:58-kor, Debrecenből Nagykerekire pedig 2:20-kor.

A nemzetközi forgalomban a Lőkösházáról hajnali két órakor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáról a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. A 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a Keleti pályaudvarról október 30-án 23:10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint 2:39-kor folytatja útját.

Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasútvonalakon ér az óraátállítás. Ezek a 407-es Corona InterCity (Brassó–Budapest-Keleti), a 406-os számú Corona IC (Budapest–Brassó), a 473-as Ister IC (Budapest-Keleti–Bukarest), a 472-es számú Ister IC (Bukarest–Budapest), a 78-as számú Munténia (Bukarest–Budapest-Keleti), a 79-es számú Munténia (Budapesti–Bukarest), a 462-es számú Kálmán Imre EN (Budapest-Keleti–München), a 463-as számú Kálmán Imre EN (München–Budapest), a 466-os számú Wiener-Walzer EN (Budapest-Keleti–Zürich), a 467-es Wiener Walzer EN (Zürich–Budapest), a 476-os és a 477-es számú Metropol EN vonat berlini és varsói vonatrészt továbbító vonatok, továbbá a Kijev és Bécs, illetve Bécs és Kijev viszonylatú közvetlen hálókocsikat továbbító vonatok.

A Volánbusznál október 31-én, vasárnap hajnalban a nyári időszámítás szerint indul a Budapestről 2:15-kor Érd irányába közlekedő 720-as és az Érdről 2:40-kor a Bem tér felé induló 735-ös autóbusz – adta hírül a MÁV Inform.

Idén biztos nem, de valószínűleg jövőre sem búcsúzunk el az óraátállítástól. A magyar kormány alapvetően nyitott arra, hogy igény esetén az óraátállítást eltöröljük, de csak akkor, ha arra megfelelő konszenzus mutatkozik az EU tagállamai között.

Az óraátállítás megszüntetéséről az uniós tárgyalások az Európai Tanácsban megakadtak. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a tagállamok rendkívül megosztottak a témában, csak jelentős tagállami egyetértéssel lehet továbblépni.

napi.hu

kiemelt kép: Getty Images

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading