Hirdetés 

Új javaslatot terjesztett elő Brüsszelben az Európai Bizottság, melyben szigorítanának a jelenleg érvényben lévő utazási szabályokon. Mindez főként az oltatlanok számára okozhat kellemetlenséget.

Utazási korlátozások, melyeket sokakat érinthetnek

Új utazási szabályok bevezetését szorgalmazza az Európai Bizottság. A testület Brüsszelben már be is mutatott egy javaslatot, mely szigorító intézkedéseket tartalmaz az uniós oltási igazolással kapcsolatban. A friss rendelkezések január 10-én lépnének életbe és elsősorban az oltatlanok számára okoznának hátrányos helyzetet.

javaslat legfontosabb elemei a következők:

  • Azon európai uniós állampolgárokra, akik rendelkeznek érvényes digitális Covid-tanúsítvánnyal, nem vonatkozhatnak újabb korlátozások (például koronavírus-teszt vagy karantén), és e tekintetben az is mellékes, hogy az EU-n belül honnan indulnak.
  • Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az elsődleges oltási sorozat befejezését követően kilenc hónapig legyen érvényes az igazolás. Ha ezt szeretnénk meghosszabbítani, akkor élnünk kell az ismétlővakcina lehetőségével. A 9 hónapot tehát a második oltás időpontjától kell számítani, ezen időtartamon belül kell magunkat harmadszorra is beoltatnunk, ha szeretnénk meghosszabbítani az uniós tanúsítványunk érvényességét. A harmadik oltások hatásosságának időtartamáról még nincsenek információk.
  • Az EU-s koronavírus-térképet átoltottsági adatokkal fogják kiegészíteni. Ha zöld területről érkezünk, akkor velünk szemben nem kezdeményezhető semmilyen korlátozó intézkedés, a sötétvörös területekre és az onnan való utazást viszont lehetőség szerint tiltani kell, illetve ebben az esetben tesztelést és karanténkötelezettséget is elő kell írni.
  • Ezek a rendelkezések nem érintik a határon át ingázókat, a 12 évnél fiatalabb gyermekeket, valamint azokat sem, akik utazóként alapvető fontosságú munkát végeznek. Utóbbiak listáját azonban szűkíteni is kell, mivel sokuknak már volt lehetőségük beadatni maguknak a védőoltást.

Didier Reynders uniós biztos egy kérdésre válaszolva megerősítette: az orosz és a kínai vakcinák megítélésében nincs változás, tehát akik ezzel a két oltással rendelkeznek, Európa legtöbb országában a jövőben is oltatlannak minősülnek majd – írja a HVG.hu.

A rendelkezések csak az utazást szorítják korlátok közé, az oltási igazolás érvényességét más vonatkozásban nem befolyásolják.

(via Femcafe)

kiemelt kép: Infostart


Hirdetés