Hirdetés 

A dél – afrikai egészségügyi miniszter, Joe Phaahla is úgy látja, hogy minden eddiginél fertőzőbb az új változat, de szerinte még mindig hatékonyak a vakcinák a súlyos Covid ellen.

Korábban megírtuk, hogy beutazási korlátozásról döntött az Európai Unió. A tagországok megállapodtak abban, hogy a dél-afrikai koronavírus-variáns terjedése miatt egyes afrikai államokból nem teszik lehetővé a beutazást az új, Dél-Afrikában azonosított variáns miatt.

Joe Phaahla dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint indokolatlan, hogy több ország is utazási korlátozásokat vezetett be, és azt is hozzátette, hogy ez sérti az Egészségügyi Világszervezet normáit és előírásait.

“A Covid-19 globális egészségügyi vészhelyzet, együtt kell dolgoznunk, nem pedig egymást hibáztatni”

– fejtette ki álláspontját Phaahla, aki arról is beszámolt, hogy boszorkányüldözés zajlik Dél-Afrika ellen. A vakcinák hatékonyságáról is szót ejtett, ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ezen változat esetében is.


A dél-afrikai egészségügyi miniszter szerint még a szupervariáns ellen is védhetnek a vakcinák (Fotó: AFP)

A 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyság is felfüggesztette azokat a repülőjáratokat, amelyek Dél-Afrikából érkeztek volna az országba. Phaahla erről megjegyezte, hogy a britek egyeztetés nélkül hozták meg ezt a döntést.

Szupervariáns: tömegesen érkeztek Európába koronavírus-fertőzöttek Dél-Afrikából

Több tucat, koronavírussal fertőzött személy érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok.

A tájékoztatás szerint most minden pozitívnak tesztelt utast további szűrővizsgálatnak vetnek alá, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

Mintegy hatszáz légiutas érkezett pénteken két KLM-járat fedélzetén Dél-Afrikából. A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatokat a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térséggel, ugyanakkor a már úton lévő repülőgépeket fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá és karanténba helyezték.

A kutatók már elemzik, hogy szükséges-e módosítani a vakcinákat az új omikron variáns miatt (Fotó: AFP)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

Az új törzs aggodalomra ad okot

Az egészségügyi szakértők mély aggodalmukat fejezik ki az Omikron variáns átvihetősége miatt, a mutációk szokatlan konstellációja és a többi aggályos variánstól eltérő profilja miatt.

Ez a variáns számos mutációval rendelkezik, amelyek közül néhány aggasztó

– áll a WHO pénteken kiadott közleményében.

Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy ezzel a variánssal az újrafertőződés kockázata megnövekedett, összehasonlítva más változatokkal.

Félő, hogy a Covid megbetegedések erőteljes megugrása Dél-Afrika Gauteng tartományában – ahol a vírus erősen mutálódott törzsét először azonosították – azt jelentheti, hogy a vírusnak nagyobb esélye van arra, hogy kikerüljön az előzetes immunitás alól, mint más változatoknak. A WHO jelentése szerint az Omikron megbetegedések száma növekszik Dél-Afrika szinte valamennyi tartományában.


Hirdetés 

A tőzsdén is komoly károkat okozott az omikron megjelenése (Fotó: AFP)

A szervezet csak akkor jelöli a Covid-törzseket aggályos változatokként, ha azok fertőzőképesebbek, virulensebbek vagy jobban elkerülik a közegészségügyi intézkedéseket, beleértve a vakcinákat és a terápiás szereket. A dél-afrikai egészségügyi minisztérium által csütörtökön rendezett tájékoztatón bemutatott adatok azt jelzik, hogy az Omikron néhány mutációja fokozott ellenanyag-rezisztenciával jár, ami csökkentheti a vakcinák által nyújtott védelmet.

Bizonyos mutációk az Omikront fertőzőbbé is tehetik, míg másokról eddig nem számoltak be, ami megakadályozza a kutatókat abban, hogy megértsék, hogyan befolyásolhatják a törzs viselkedését – olvasható a tájékoztatón elhangzott előadásban.

(via szeretlekmagyarorszag.hu / Portfolio.hu)

kiemelt kép: Getty Images


Hirdetés