Hirdetés 

Egy győztesen megvívott háború mentette meg.

1990. november 22-én jelentette be lemondását a „Vaslady”, Margaret Thatcher, aki Nagy-Britannia első női miniszterelnökeként összesen 11 esztendőt töltött a kormányfői székben, idézi fel a Rubicon.

A 20. század talán legismertebb női politikusa Margaret Hilda Roberts néven, 1925-ben született a Lincolnshire-ben található Grantham városában. Már az Oxfordi Egyetem kémia szakos hallgatójaként aktív politizálásba kezdett, és belépett a patinás intézmény konzervatív egyesületébe, ahol később az elnöki pozíciót is megszerezte. 1950-ben szállt sorompóba először az országgyűlési választásokon, ám kilenc esztendőt kellett várnia, míg Finchley (egy észak-londoni kerület) képviselőjeként mandátumot szerzett a törvényhozásban.


Margaret Thatcher a világpolitika legmehatározóbb női politikusa (Photo by Terry O’Neill/Hulton Archive/Getty Images)

Thatcher a parlamentben a konzervatívokhoz csatlakozott, és bámulatos sebességgel kapaszkodott felfelé a párt ranglétráján. 1975 januárjában érett meg arra az idő, hogy versenyre keljen a pártelnökségért. Nagy meglepetésre szoros versenyben a konzervatívok végül őt juttatták győzelemre, így először a történelemben a párt vezetése egy női politikus kezébe került. 1979-ben győzelemre vezette a konzervatívokat a recesszió által megtört Munkáspárt ellen,

így Thatcher az első nőként Nagy-Britannia történetében 1979 májusában elfoglalhatta a miniszterelnöki széket.

Kormányának megalakulásával új, neoliberális ideológia jutott uralomra a szigetországban: a konzervatívok nagyarányú privatizációba kezdtek, radikálisan csökkentették az állami kiadásokat, és miközben lazították az üzleti életet érintő törvényi szabályozásokat, valósággal gúzsba kötötték a szakszervezeteket. Thatcher, aki az 1980-as évek elején minden idők egyik legelutasítottabb brit kormányfőjének számított, valószínűleg megbukott volna az 1983-as választásokon, a falkland-szigeteki háború és az Argentína felett aratott győzelem azonban szerencsés pillanatban a népszerűségi lista csúcsára repítette őt. Ennek eredményeként a „Vaslady” újabb felhatalmazást kapott, amit aztán 1987-ben még egyszer megszerzett, a „thatcherizmus” azonban így is megosztotta a szigetországot.

A „Vaslady” végül 11 évig, a 20. század brit kormányfői közül a legtovább birtokolta a miniszterelnöki széket, 1990. november 22-én jelentette be lemondását. Helyét a párt és a kormány élén John Major vette át, aki 1992-ben végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és győzelmet aratott a választásokon. Ugyanebben az évben Margaret Thatcher bárói rangban már a Lordok Házában foglalt helyet, ám egészen 2002-ben bejelentett visszavonulásáig a Konzervatív Párt meghatározó alakja maradt. 2013-ban hunyt el.

(Fotó: BBC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

indexkép: Getty Images

/p>