Hirdetés 

Már tegnap benyújtotta az amerikai és az európai hatóságokhoz az engedélykérelmet a koronavírus-vakcinájára a Moderna – közölte a cég. A klinikai tesztek végső eredményei alapján a vakcina 94,1 százalékos hatékonyságú a koronavírus-fertőzés kivédésében- írja a The Wall Street Journal.  

A Moderna vakcinája lehet a második, amely még idén megkapja az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyét a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája után – írja a The Wall Street Journal. Az azonos technológiát használó (mRNS) és hasonló hatékonyságot mutató Pfizer-vakcina engedélykérelmét 10 nappal korábban nyújtotta be az amerikai gyógyszercég.

A Pfizer vakcinája ügyében december 10-én ülésezik az amerikai FDA, míg a Moderna arra számít, hogy egy héttel később találkozik a gyógyszerfelügyelet külső szakértőkkel a vakcinájával kapcsolatban.

A várakozások szerint a széles tömegeknek valamikor a jövő év tavaszán-nyarán lesz elérhető a vakcina.

A Moderna fázis 3 klinikai vizsgálatai 30 ezer résztvevő bevonásával zajlottak, 196 főnél jelentkeztek a koronavírus tünetei, közülük 185 fő placebót kapott. Mindössze 11 fő betegedett meg azok közül, akiket a vakcinával oltottak be.

A fertőzöttek között 30 főnél alakult ki súlyos betegség, mindegyikük placebót kapott.

A cég közlése szerint enyhe-közepes erősségű mellékhatásokat tapasztaltak a résztvevők, egyesek fejfájásra panaszkodtak. Előfordult még fáradtság, illetve fájdalom az injekció helyén. Jellemző volt, hogy a második dózist követően többen panaszkodtak mellékhatásokra és azok erősebbek is voltak.

forrás: pénzcentrum.hu

indexkép: Getty Images

/p>