Hirdetés 

Négy tünet, ami azt jelzi, hogy az oltás ellenére elkaptuk a koronavírust

A tüsszögés és a légszomj mellett még két tipikus tünete van az oltás ellenére elkapott koronavírusnak.

Bár kevés az esélye, bizonyos esetekben mégis előfordulhat, hogy a beoltottak elkapják a koronavírust, írja a Mirror.

A londoni King’s College tudósai 1,1 millió, tavaly december és idén május közepe között oltáson átesett ember mintáját vizsgálták az Egyesült Királyságban. 2278 esetben lett pozitív a koronavírusteszt, ami 0,2 százalékos arányt jelent. Még alacsonyabb a szám azoknak az esetében, akik már mindkét oltáson túlestek: esetükben csupán 187 ember tesztje lett pozitív, ami 0,03 százalékos aránynak felel meg.

A tudósok megállapították azt is, hogy van néhány tipikus tünete a koronavírus-fertőzésnek a már beoltott emberek esetében, melyek egyáltalán nem egyeznek meg azokkal a szimptómákkal, amik leggyakrabban jelentkeznek az oltatlan fertőzöttek esetében.

1. Tüsszögés

Habár a gyakori tüsszentések nem szerepelnek a koronavírus tipikus tünetei között, a kutatók szerint oltás után változik a helyzet. A 60 év alatti beoltottak esetében 24 százalékkal magasabb volt a tüsszögés aránya a fertőzöttek körében. Egyben ez volt a leggyakoribb szimptóma, amire a Covid ellen beoltott, ám mégis megfertőződött páciensek a leggyakrabban panaszkodtak.

2. Légszomj

A légszomjat ugyan sok egészségügyi probléma okozhatja, de ha oltás után jelentkezik, akár a koronavírus egyik tünete is lehet. A tudósok szerint az oltáson átesett, de légszomjjal küzdő betegek mindenképpen teszteltessék magukat.

3. Fülfájás

A még oltatlan koronavírusos betegek sok esetben panaszkodnak tartós fülzúgásra és tompa hallásra. Ezzel szemben a már beoltott, de mégis megfertőződött emberek esetében sokkal jellemzőbb egy általános fájdalomérzet a fülben és környékén. Ilyen tünet esetén is érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

4. Duzzadt mirigyek

A nyirokcsomók megduzzadása néhány nap alatt elmúlik, de akár ez is jele lehet az oltás ellenére a fertőzésnek.

Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az oltást követően négyből egy embernél kialakulnak olyan reakciók, mint például a hidegrázás, izzadás, fáradtság vagy különböző fájdalmak. Az oltás utáni tünetek többsége egy nappal az injekciót követően jelentkezik, és legkésőbb egy-két további nappal később elmúlik. Amennyiben hosszabban tartanak a mellékhatások, érdemes orvoshoz fordulni, mert akár egy időközben elkapott koronavírus-fertőzést is jelezhetnek.

Szeretlekmagyarorszag.hu

kiemelt kép: Getty Images


Hirdetés 

%d bloggers like this: