Hirdetés 

A Ferencváros 3–1-re győzött a litván Zalgiris Vilnius otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójának visszavágóján, amivel a BL-selejtezősorozat harmadik körébe lépett, ahol a cseh Slavia Praha lesz az ellenfele. Továbbjutásával a magyar bajnok biztossá tette szereplését valamelyik európai kupasorozat csoportkörében.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
VISSZAVÁGÓ

FK Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencváros 1–3 (0–1)
Vilnius, 
LFF Stadion, 2000 néző. Vezette: Lambrechts (belga)
ZALGIRIS: Gertmonas – Mikoliunas, Ljubiszavljevics, E. Diaw, Bopesu – Onazi (T. Kis, 62.), Uzela, Verbickas – Kyeremeh (Jarusevicius, 88.), Sylvestr (Tadic, 62.), Vidémont. Vezetőedző: Vlagyimir Cseburin
FTC: Dibusz – Wingo, Blazic (Vécsei, 77.), S. Mmaee, Csontos – Haratin, Somália (Sigér D., 57.), Zachariassen – Uzuni (Mak, 76.), R. Mmaee, Nguen (Zubkov, 69.). Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: 
E. Diaw (90+2.), ill. R. Mmaee (43., 72.), Mak (90+4.)
Továbbjutott:
 a Ferencváros, 5–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Léteznek csodák?

Ez volt a kérdés a Zalgiris számára a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágója előtt. Nos, ha Litvánia két nemzeti hősének történetét vesszük alapul, a válasz igen. A két litván pilóta, Stasys Girenas és Steponas Darius azzal vívta ki hazája elismerését, hogy 1933-ban első litvánként repültek át az Atlanti-óceán felett. Bár a küldetés tragikus véget ért – az Egyesült Államokból induló gépük nem érte el a litvániai végcélt, Németország felett lezuhant –, tettük csodaszámba ment, iskolákat és stadionokat neveztek el róluk, és az euró bevezetéséig a 10 litasos bankjegyre is az ő portréjukat nyomtatták.

A Zalgiris játékosainak nem a levegőben, hanem az LFF Stadion műfüvén kellett volna csodát tenniük, és bár a Ferencváros kiejtéséért nem járt volna életre szóló dicsőség, a litván futballtörténelmébe beírták volna magukat. Az ország labdarúgó-válogatottja még egyetlen világ- vagy Európa-bajnokságra sem kvalifikálta magát, és olyan klubcsapat sem akadt, amelyik bármelyik európai kupasorozatban eljutott volna a csoportkörig – márpedig ha Vlagyimir Cseburin együttese kiejtette volna a Fradit, az Európa-konferencialigában biztossá vált volna a főtábla.

Csakhogy a mérkőzés előtti órákban úgy tűnt, még a litván bajnokcsapat szurkolói sem igazán hisznek a fordításban. Bár az együttes szakvezetője többször kiemelte, mekkora lendületet adott a Ferencvárosnak a Groupama Aréna közönsége, és hogy a visszavágón mennyire bízik a Zalgiris-drukkerek buzdításában, az esős, párás melegben az ötezer férőhelyes stadionban sem jött össze a telt ház. Bár a kapu mögötti, zászlókkal és drapériákkal készülő maréknyi B-középben a szaxofon is előkerült (ilyet azért ritkán látni, hallani futballmeccsen), attól nem kellett tartania a Fradit irányító Peter Stögernek, hogy a hazai tábor hajszolja majd rohanásba a visszavágót kétgólos hátrányból kezdő vendéglátót.

Az osztrák szakvezető egyébként alaposan megkeverte kártyáit a második meccsre, a középpályára állított nyári szerzemény, a norvég Kristoffer Zachariassen először szerepelt a kezdőcsapatban, ám az igazán váratlan húzást Csontos Dominik beállítása jelentette. A 18 esztendős balhátvéd az előző idény tavaszán többnyire a Soroksárban játszott, az NB I-ben egyszer, januárban, a Budafok elleni 3–0-ra megnyert bajnokin jutott szóhoz – igaz, akkor gólt is szerzett. A Zalgiris otthonában ismét megkapta a lehetőséget – a kétgólos előny ellenére a fiatal védő csapata tűnt idegesebbnek.

Henry Wingo már az elején aláfutott egy keresztlabdának, majd Dibusz Dénes is az egyik beívelésnek. Az első lövéssel is Saulius Mikoliunas próbálkozott, ám a középre tartó, szitáló labdát a Fradi kapusa kiütötte. A Zalgiris többnyire már saját kapuja előtt letámadta ellenfelét, ami nem feltétlenül lett volna baj, ha a magyar bajnok kihasználja a feltolt védelem mögött nyíló területeket, csakhogy a kelleténél kényelmesebb tempóban kezdte a meccset. Játékosai sokszor állva várták a labdát, egyszerű passzokat rontottak el, a vetélytárs pedig egyik szögletet végezte el a másik után.

Az első negyedóra végén aztán kiderült, ha terület nyílik a magyar bajnok előtt, könnyen eljuthat a kapuig, a hazai szögletet követő gyors ellentámadásnál Tokmac Nguen vezette át a labdát szinte az egész pályán, ám amikor a kapu előtt felnézett, azzal szembesült, hogy egyedül Myrto Uzuni követte… Jobb híján lövéssel próbálkozott, ám a labda elkerülte a jobb alsó sarkot.

A következő kaput eltaláló kísérlet ismét a hazai együttes nevéhez fűződött, Jakub Sylvestr lapos lövését védte Dibusz, ám társai továbbra sem kapták el a fonalat. A Zalgiris az agresszív letámadással elérte, hogy a Ferencváros hátulról, a saját kapuja elől próbálja szervezni a játékot, ez többnyire abban merült ki, hogy Miha Blazic vagy Samy Mmaee a védőkkel magányosan harcoló Ryan Mmaee felé ívelte a labdát. Így nehéz helyzetet kialakítani, sokáig a Fradinak sem sikerült, ráadásul labdaszerzés után szinte azonnal érkezett a taktikai szabálytalanság a hazai együttestől, így a gyors kontrákra sem volt lehetőség. Sakk-matt helyzetig vagy ziccerig viszont nem jutott el a hazai együttes, még úgy sem, hogy a Ferencváros láthatóan átengedte neki a kezdeményezést. Sőt, az első félidő végén az is kiderült, mi történik, ha nem csak két vendégjátékos vesz részt a kontrában.


Myrto Uzuni az ellenfél lába között is megtalálta a rést, a párharc első meccsén is remekül futballozó nyári szerzemény, Ryan Mmaee pedig higgadt lövéssel fejezte be az akciót – a hazai nézők egy része már ekkor elindult hazafelé. A könnyen felejthető első negyvenöt perc végén így az egyetlen kaput eltaláló lövésből egy gólt szerző Ferencváros vonult előnnyel a szünetre, és elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Zalgiris a folytatásban nyílttá tegye a párharcot.

A fordulás után aztán Ovidijus Verbickas fejese után a kapu mögött ülő litván nézők már gólt kiáltottak, ám a labda a háló tetején, nem pedig a léc alatt landolt, majd az 57. percben Hugo Vidémont senkitől sem zavartatva, óriási helyzetben néhány lépésről a bal kapufa mellé fejelt. Ezeket a helyzeteket megúszta a Fradi, a sérülést viszont sajnos nem, Somáliának csúnyán megtaposták a sarkát, s bár az első ápolást követően még visszabicegett a pályára, néhány másodperc után ismét fájdalmas arccal feküdt a földön, így a helyére Sigér Dávid érkezett.

Nem sokkal később Tomislav Kis középre tartó löketét fogta biztosan a Fradi kapusa, és ekkor már érezni lehetett, hogy a magyar bajnok az előny tartásához szükséges minimális energiabefektetésnél nem akar többet ölni a meccsbe. Hagyta labdázni az ellenfelet, és bár többnyire megelégedett azzal, hogy rombolja a támadásokat, mígnem az újabb kontratámadás végén az albán és a marokkói támadó, Ryan Mmaee összjátéka újabb gólt hozott. Ezzel nemcsak a párharc, a meccs érdemi része is lezárult, a végeredmény pedig a hosszabbításban esett gyors gólváltás (Elhadji Diaw, Róbert Mak) után alakult ki. 1–3

Vilniusi győzelmével biztossá tette a csoportkörös szereplését valamelyik európai kupasorozatban a Ferencváros, amely a Prishtina és a Zalgiris ellen a kötelező feladatot teljesítette, ám Peter Stöger első mestervizsgája a Slavia Praha elleni, jövő héten kezdődő BL-párharc lesz.

MÉG KÉT LÉPÉS A BAJNOKOK LIGÁJÁIG

Továbbjutásával a Ferencváros biztossá tette szereplését valamelyik európai kupasorozat csoportkörében, ezzel egy időben a Bajnokok Ligája-selejtezősorozat harmadik körébe lépett, ahol a cseh Slavia Praha lesz az ellenfele. A párharc első meccsét Budapesten rendezik meg jövő hét kedden vagy szerdán, míg a visszavágó augusztus 10-én lesz Prágában. Amennyiben a Ferencváros túljut a cseh bajnokon, úgy a Bajnokok Ligája-rájátszásba kerül, az esetleges ellenfelet augusztus 2-án sorsolják ki. Ha a magyar bajnoknak túl nagy falat lesz a cseh együttes, akkor az Európa-liga-rájátszásába esik ki, nyertes párharc esetén az El, vereség esetén pedig az Európa-konferencialiga csoportkörébe jut.

NSO

kiemelt kép: UEFA

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading