Hirdetés 

Új belharc a Fideszben – Varga Judit és Szijjártó háborúban áll, ez lehet Orbán Viktor belső hatalmi játszmája

Népszava szerint érdekes játszma zajlik a kormányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter között. Véleményüket a lap birtokába jutott, több tucat magyar külképviseletnek küldött levelezésre alapozzák.

A lap cikke szerint szeptember 22-én Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós ügyekért felelős államtitkára körlevelet küldött 36 európai nagykövetségnek, valamint a washingtoni, ankarai, pekingi, tokiói, moszkvai és a New York-i ENSZ külképviseletnek, amelyben arra kérte őket, hogy

a jövőben valamennyi általuk küldött diplomáciai táviratot küldjék el neki és közvetlen kollégáinak is az államtitkárságon.

A lap információi szerint az államtitkári utasításnak is beillő levelet Ökrös Oszkár anélkül küldte el, hogy arról előzetesen egyeztetett volna a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetésével.

Két nappal később az említett missziók már a KKM európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárságáról kaptak üzenetet, amelyben Szijjártó Péter miniszteri utasítását közvetítik, miszerint az IM államtitkárának kérését tekintsék tárgytalannak, a táviratok címzése maradjon a korábbi rendben.

Az ügy körüli felhajtás azért is érdekes, mert ezek a táviratok jellemzően nem tartalmaznak titkos információkat, olyat pedig végképp nem, amit a külügyminiszter megismerhet, de az igazságügyi tárcát vezető kollégája nem.

Vagyis klasszikus hatásköri villongásról van szó a két minisztérium, pontosabban a két miniszter között

– ezt a Népszava több forrása is megerősítette.


A kialakult helyzet Orbán Viktor klasszikus belső hatalmi játszmáinak tökéletes példája is lehet:

a miniszterelnökről régóta köztudott, hogy szeret beosztottai számára olyan helyzeteket teremteni, amelyekben azok egymással versenyeznek. Egy ilyen versenyben a jólértesültség fontos tényező.

Egy brüsszeli magyar forrás szerint emiatt Varga Judit fontos információforrásként tekint például az ottani magyar állandó képviseletre, Szijjártó Péternek pedig ott van a teljes magyar diplomáciai hálózat.

Népszava

kiemelt kép: MTI


Hirdetés 

%d bloggers like this: