Hirdetés 

Le Monde szerint a kockázatosnak ígérkező választások előtt Orbán Viktor megerősíti hatalmát – írja a cikket szemléző Népszava.

A francia lap szerint legyen szó az igazságszolgáltatásról, a sajtóról vagy az oktatásról, elzárja a legfontosabb intézményeket az ellenzék elől. Karas Mónika, a Média Tanács eddigi elnöke például „új szakmai kihívásokat keresett” és gyorsan talált is a Számvevőszék főnökhelyetteseként, miután előző posztján egyik utolsó intézkedéseként visszavonta a Klubrádió analóg sugárzási engedélyét.

Az ellenzék persze kétli, hogy szimpla váltásról volna szó, annál is inkább, mivel az utódot, Koltay Andrást immár csupán kétharmaddal lehetne visszahívni. Márki-Zay Péter arra figyelmeztet, hogy hiába kerekedne felül az ellenzék, ha nem szerez minősített többséget, nem tudja visszaállítani például a szabad sajtót.


Orbán Viktor már mindenhova beépítette a barátait (Fotó: MTI)

Itt általános gond jelentkezik a hat párt számára, mert az alaptörvényt sem tudja módosítani, ha nem arat elsöprő győzelmet. Fleck Zoltán jogászprofesszor azt mondja, Orbán nyugodtan elvesztheti a választásokat, mert a legfontosabb intézmények élén a csatlósai állnak, akiket véd a kétharmad. Körbebástyázta őket, hogy ne lehessen hozzájuk nyúlni.

Az ellenzék és a budapesti értelmiség erősen töri a fejét, mit is lehetne csinálni a jogállam visszaállítására, de úgy, hogy ne sértsék meg az érvényben lévő jogszabályokat. Márki-Zay azt mondja, ha ő nyer, kinevezése másnapján a főügyész vagy a médiahatóság elnöke már nem lesz hivatalában.

Márki – Zay Péter komoly lépéseket tervez a győzelem másnapján (Fotó: MTI)

Jakab András, a salzburgi egyetem alkotmányjoggal foglalkozó professzora azonban óv az elhamarkodottságtól, mert a radikális megoldás csapást mérhet a jogállamiságra és erőszakos reakciókat válthat ki. Ezért inkább azt tanácsolja, hogy hagyjanak időt az intézményeknek és a Fidesz embereinek, hogy felmérjék, mit is csinálnak az új politikai helyzetben. Illetve rájuk hárul a jogi felelősség, ha blokkolni kezdenek.


Hirdetés 

Mindenesetre a terveket éberen figyeli Orbán, aki gondosan ügyelt a demokratikusság látszatára, amikor szépen leépítette a jogállamot.

kiemelt kép: MTI


Hirdetés