Hirdetés 

Aki még nem vette fel az oltást, nem mehet tömegrendezvényre, de éttermekbe, plázákba sem léphetnek be oltatlanok északi szomszédunknál.

Karantén vár Szlovákiában azokra, akik nem oltatják be magukat – közölte az ország kormányfője, Eduard Heger.

AZ 5 és félmilliós lakosú országban rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak, a szám kedden tetőzött több mint nyolcezer beteggel, akiknek 80%-a nincs beoltva. A kórházak nagyon túlterheltek és egyre komolyabb nyomás alatt állnak, amit csak szigorú korlátozással lehet orvosolni – közölte a miniszterelnök.

„Ez egy lockdown az oltatlanok számára” – közölte Heger.

Az új szabályok értelmében a tömegrendezvényekre csak oltott személyeket fognak beengedni. Az oltatlanok csak létfontosságú árucikkeket vásárolhatnak majd, nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe sem.

Az új szabályok értelmében a két adag oltás által teljes védettséget élvezőkkel egyenjogúvá válnak azok a személyek, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid-19 betegségen. Ők különféle előnyöket fognak élvezni, nem kell például hetente kétszer leteszteltetniük magukat a munkahelyükön, szabadon járhatnak üzletekbe és a bevásárlóközpontokba is.

Az új intézkedések hétfőn (november 22-én) lépnek hatályba. Heger hangsúlyozta, hogy a szigorítás ideiglenes lesz, feltehetőleg három hétig fog tartani. Ezt követően az oltottak számára enyhítés jöhet abban az esetben, ha az adatok azt fogják mutatni, hogy javul a helyzet. Ha azonban nem használ a szigorítás, „azonnal reagálnunk kell” – fűzte hozzá a kormányfő. Kilátásba helyezte, hogy növelni fogják az oltóközpontok kapacitását. Az oltatlanokat arra buzdította, hogy oltassák be magukat, hogy aztán ők is élvezhessék az enyhülést.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elmondta, hogy a covidos betegek számának növekedése már mindenki számára korlátozza az egészségügyi rendszert.

szeretlekmagyarorszag.hu

kiemelt kép: Portfolio.hu


Hirdetés