Hirdetés 

Miután a fehérorosz határőrség csütörtökön felszámolta a Kuznica-Bruzgi határátkelőnél található tábort.

Csaknem kétezer menekült éjszakázott Fehéroroszországban egy fűtött raktárcsarnokban, miután felszámolták hevenyészett táborukat Fehéroroszország és Lengyelország határán – tájékoztatott a BelTa pénteken, írja az MTI. A fehérorosz hírügynökség fotókat is közzétett egy raktárban, matracokon fekvő emberekről.

A fehérorosz határőrség csütörtökön felszámolta a Kuznica-Bruzgi határátkelőnél található tábort, ahol mintegy kétezren tartózkodtak. A migránsok többségét egy közeli logisztikai központban helyezték el, a lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig a határátkelő közelében tartózkodik sátrakban. Egy fehérorosz szóvivő pénteken elmondta, hogy a migránsok a továbbiakban nem közelíthetik meg a lengyel határt.

Eközben a határon táborozó menekültek körében megjelent a koronavírus, egyiküket kórházba szállították.

A fehérorosz hatóságok jelezték: oltópontot létesítenek a raktárcsarnokban, hogy péntektől megkezdhessék az ott tartózkodók beoltását. A fehérorosz határon fagyoskodó, Litvániába, Lettországba és Lengyelországba bejutni kívánó menekültek többsége – létszámukat hétezerre becsülik – iraki, főként kurd.

Csütörtökön 431 iraki menekült tért vissza hazájába. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa ötezer migráns hazaszállításáról gondoskodik. Azt állította, hogy a fennmaradó kétezer ember számára az Európai Unió humanitárius folyosót létesít Németország irányába. Berlin ezt azonnal tagadta.


Fotó: Viktor Tolocsko

Az Európai Unió szerint Lukasenka a menekültválság megszervezésével torolja meg a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt elrendelt nyugati szankciókat. A hatodik mandátumára vitatott tisztaságú voksoláson megválasztott államfő tagadja ezt. A vádak szerint Fehéroroszország megkönnyítette a közel-keletiek Minszkbe repülését, és megpróbálta átjuttatni őket az EU határán.

MTI

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading