Hirdetés 

Életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Vágó István televíziós műsorvezető, kvízmester és politikus – közölte szombaton a délelőtti órákban a DK.

Az ATV összegyűjtötte azokat a posztokat, amelyekkel az ország politikusai és televíziós szakemberei megemlékeztek Vágó Istvánról.

„Vágó István. Nincs közöttünk olyan ebben az országban, akinek ne lenne vele kapcsolatban valamilyen meghatározó televíziós élménye.
Nem lehet közöttünk olyan, akinek joga lenne megkérdőjelezni a tudását, a felkészültségét, a szakértelmét. Na és a megérdemelten kivívott népszerűségét. Ezt azért megpróbálták jónéhányan az utóbbi években. Kár volt. A politika szemüvegén keresztül nem lehet szemlélni ezt az életművet. Rónai Egonnak igaza van, amikor ma azt nyilatkozta Vágóról: “Ő volt az első, és voltaképpen az egyetlen kvízmester”
Gyerekkorom óta szinte minden megnyilvánulásában láttam, tiszteltem, éppen ezért volt elképesztően megtisztelő, amikor 1998-ban az induló Tv2-n, ahol Ő mutatta be a Kifutó című műsort a nézőknek, nekem adta át a műsorvezetői stafétát, és ezzel egy új irányt és lehetőséget is mutatott a további életemre. Bizalmába fogadott, segített a tanácsaival a későbbi években is. Többször jártam náluk vendégségben akkoriban, és egy ilyen alkalommal, a privát lemezgyűjteményét böngészve bukkantam rá arra a dalra, amit évek óta keresetem, ami gyerekkori emlék volt, csak eltűnt a szemem elől. Egy holland dal, a címe: ding dong. Szoktam azzal viccelődni, hogy erről is a Vágó tehet.
Amit és ahogy tudott, az pótolhatatlan. Sajnáltam, hogy az utóbbi években a képernyőt a politikai porondra cserélte és ezzel bizony megosztóvá tette a személyét.
Bár a mai világban könnyen elképzelhetőt, hogy még neki is elfogytak a televíziós lehetőségei. Ha így volt, az szégyen.
Őrizzük meg tisztelettel az emlékezetünkben.
Isten veled, István!


🙏
❤️ „- írta Csonka András színművész.
Karácsony Gergely így emlékezett meg a tévésre: ,,Hajnalban elment Vágó István. Az ország elveszítette a televíziós legendát, a „kvízprofesszort” és egy igazi, elveihez mindig hű és harcos demokratát, a Demokratikus Koalíció közösségének emblematikus alakját. Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek. Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye”. A főpolgármester szerint most a tisztelőinek feladata, hogy életben tartsák azt a hitet és megalkuvást nem ismerő elhivatottságot, amely Istvánt vitte az útján mostanáig.

Nehezen fogom fel a hírt! Drága Vágó István szerettem veled bármikor találkozni, beszélgetni, közösen műsorban lenni. A nagy tévések csarnokában te igen előkelő helyen vagy!!! Mindig is hivatkozási alap voltál és az is maradsz. Szeretettel gondolok rád, ég veled!


Hirdetés 

🖤 – írta Till Attila a közösségi oldalán.

,,Vágó. A kvízmester. Sokszor mondják másokra is. De ő volt az első és voltaképpen az egyetlen igazi. A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez. Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit – vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni – ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok” – írta Facebook-oldalán Rónai Egon. 

Vadai Ágnes így írt a közösségi oldalán: ,,Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk”.

kiemelt kép: Story magazin

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading