Hirdetés 

A Ferencváros ma este a Bajnokok Ligája második fordulójában a Dinamo Kijev csapatát fogadta a Groupama Arénában, az UEFA jelenlegi járványügyi okokból hozott szabályzása szerint harmad házzal, csaknem 6500 néző előtt.

A mérkőzés előtt óvatos optimizmussal nyilatkoztak a játékosok és maga Szerhij Rebrov is, akinek a mai meccs különös pikantériája volt, hogy a Dinamo edzőjeként dolgozott 2014 és 2017 között a kijevi csapatnál. A kezdő tizenegy kihirdetésekor senkit nem ért nagy meglepetés, a Fradi mestere a legerősebb csapatával állt fel a Dinamo ellen.


A Ferencváros kezdőcsapata a Dinamo Kijev ellen. (Fotó: Facebook.com/fradi.hu)

A Dinamo Kijev kezdte az első félidőt, az első percekben óvatosan tapogatózott mindkét csapat, amolyan erőfelmésérként. A Ferencvárosi erőfölényt annyi szemléltette, hogy kettő kijevi játékos feküdt a gyepen az első kettő percben. Az első komoly helyzet is a Fradi előtt adódott, Isael eresztett meg egy lövést 15 méterről a 7. percben, amelyet a kijevi kapus magabiztosan védett. Az azt követő percekben a Ferencváros adogatott a Dinamo térfelén, itt már jól látható volt, hogy a kijeviek elsősorban a kontrajátékra, az esetleges elvesztett ferencvárosi labdák gyors kihozatalára, megjátszására törekednek. Az első negyedórában tehát abszolút egyenrangú ellenfele volt a Ferencváros a Dinamonak, sőt fölényben is játszott.  Ezt követően egy fokozattal feljebb kapcsolt a Dinamo Kijev, a 19. percben Karavaev lövését kellett Dibusznak bravúrral védeni. A 21. percben begyüjtötte a második sárgalapot a Fradi, Tsygankov esett el,  Heister pedig besárgult. Ezt megelőzően Somalia sárgalapja is egyértelműen indokolatlan volt. A szlovák játékvezető nem nekünk fújt a mérkőzés ezen szakaszában (sem), a Ferencváros pedig a pontatlanságokkal saját magának nehezítette meg a játékot. Meg is bosszulta magát mindez, a 26. percben Haratin kezéről vágódik le a labda 16-oson belül. Haratin sárgalapot, a Kijev büntetőt kap. A 28. percben Tsygankov ezt belőtte, az állás 0-1 volt ekkor. Meg is táltosodott a Kijev, bátrabb és gyorsabb játékot játszott, a Fradi pedig önmagához képest is gyengén muzsikált. Hiányzott a lendület és a pontosság a játékból, amikor pedig kisebb lehetőségekhez jutottak a zöld – fehérek, akkor a Dinamo védelem rendre precíz volt. A 41. percben jött az újabb Dinamo gól, Buyalskiygyors jobb oldali elfutása után a beadásba Lovrencsics Gergő beleérni bele tudott, de nem tudott menteni, így De Pena találatávall már 0-2 volt az állás. Az ezt követő pár percben az eredmény nem változott, a szünetre 0-2-es állással mentek a csapatok.

Tokmac (93) a csoportkörben is betalált (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A második félidőre csere nélkül érkeztek a csapatok a pályára és nagyjából ott folytatta mindkét fél, ahol a szünet előtt abbahagyták. A második félidő első tíz perce is egyértelműen a Dinamo Kijevé volt, magabiztosan járatták a labdát. Igaz, nekik nem is volt sürgős. Ekkor jött a fordulat, az 59. percben Zubkov beadása után Tokmac szerezte meg a szépítő gólt, az állás ekkor 1-2 volt. Tokmac betalált a csoportkörben is, ahogy azt a selejtezőkben is tette már három alkalommal. A szurkolók hangja is megjött (bár rájuk egy pillanatig sem lehetett panasz) és benne volt a levegőben, hogy bármi lehet ezen a meccsen még… A Ferencváros támadóbb, a Dinamo idegesebb lett. A 65. percben Laiduni érkezett Haratin helyére a Fradiban. Ez a csere  mindenképp azt sejttette, hogy a Fradi még támadóbb szellemben akar a hátralévő fél órában játszani. Ekkor a Dinamo inkább szimulálásban és időhúzásban lett erősebb, a Ferencváros pedig játékban és gyorsaságban javult fel. A szlovák játékvezető változatlanul részrehajlóan vezette a mérkőzést. Előbb Laiduni kapott sárgát, majd reklamálásért Tokmac is megkapta a magáét. Az utolsó közel húsz percre Sigér Dávid helyére Róbert Mak érkezett, Isael helyére pedig Boli jött a pályára. Az utolsó negyed órában a Ferencváros volt fölényben, de a kulcspasszokba a legtöbbször sajnos hiba csúszott. Amikor a Dinamonál volt a labda, azt nehéz volt visszaszerezni, egyértelműen látszott, hogy a Kijev ki szeretné húzni ezzel az egy gól előnnyel a meccsből hátralévő időt. A 84. percben szép összjáték után Boli lőtt kapura, Boyko azonban védett.


Hirdetés 

A Ferencváros az utolsó fél órában feltámadt. (fotó: nso.hu)

A 86. percben megfogyatokozott a Dinamo, Sydorchuk kapta meg a második sárgalapját, így emberelőnyben játszott a Ferencváros. Amíg Barcelonában az első hatvan perc volt dícsérhető, ezen a meccsen 60. perc után javult fel a Ferencváros játéka. A 90. percben megérett a fölény, egy szabadrúgás után Boli lőtte a Fradi egyenlítő gólját. Nagy kár azért az első átaludt 60 percért… Az állás 2-2 ekkor  és még 5 perc hosszabbítás is következett.  Ez az 5 perc is a Fradié volt, a Kijev cserékkel húzta az időt. Az utolsó pillanatban Zubkov még veszélyesen lőtt kapura, de ez fölé – mellé ment, így a végeredmény 2-2 lett. Az utolsó 30 perc játéka alapján a Ferencváros közelebb állt a győzelemhez, de a végeredmény nem változott. Folytatás jövő héten hazai pályán a Juventus ellen.

A csoport másik mérkőzésén Juventus – Barcelona 0-2

A “G” csoport állása

  1. Barcelona 6 pont (7-1)
  2. Juventus 3 pont (2-2)
  3. Dinamo Kijev 1 pont (2-4)
  4. Ferencváros 1 pont (3-7)

 

 

 

 

/p>