Hirdetés 

A szülői kézikönyvben a „világjárvány kezelése” nem szerepel, mint külön fejezet ezért minden apró segítség értékelendő ebben a bizonytalan időszakban.

Szakíts időt arra, hogy csak vele foglalkozz

Sok szülő még mindig – vagy már megint – otthonról dolgozik és olykor nem könnyű megértetni a gyerekkel, hogy anya azért nem tud vele játszani, mert dolgozik. A gyermekpszichológusok szerint minden nap legalább fél órát tölts el a gyerekkel akkor is, ha el vagy havazva. Ilyenkor kapcsold ki a telefonod és engedd, hogy ő találja ki, mit játszotok vagy mivel foglalkozzatok.

Tartsd magad és őt is egy időrendhez

Értesd meg vele, hogy ez nemcsak miattad, sőt, főként miatta van. Az élet megváltozott, de nem áll meg, ne essetek ki a mindennapi rutin ritmusából.

Magaddal is foglalkozz

Igen, ezt könnyű mondani, azonban gondolj bele: már a csecsemők is megérzik, ha szüleik stresszesek, ezért a gyerekneveléshez elengedhetetlen a kipihent, nem-idegroncs szülő. Ültesd le a lurkót a mese elé és egy pohár bort kortyolgatva hívd fel a legjobb barátnőd és csacsogjatok egy kicsit, hidd el, jót fog tenni.

Engedd, hogy a feszültséget játékon keresztül vezesse le

Minden életkorban fontos a játék. A kicsik legóznak, a nagyok valami számítógépes játékot nyomnak és nem is tudják, de érzelmeiket is segít feldolgozni a játék. A kreatív tevékenységek szintén felérnek egy terápiával, ezért azt is bátorítsd.

Ne hazudj nekik, de részletekbe sem kell bocsátkoznod

Ha kérdezik, mikor mehetnek megint iskolába, vagy hogy a nagymama meg fog-e halni ha elkapja a vírust, ne bagatellizáld el a választ és amennyire csak tudsz, legyél őszinte. Elmondhatod, hogy még nem volt példa arra, hogy egy járvány miatt leállt volna a világ és hogy mindent megteszel a biztonságukért.

Segíts nekik kapcsolatot tartani barátokkal, rokonokkal

Sorra zárnak be az iskolák és lehet, hogy megint huzamosabb ideig otthon kell maradnia a gyerkőcöknek, pedig a társaikkal való napi interakció nagyon fontos hangulatuk és szociális képességeik fejlődésének szempontjából. Kisebb csoportokban szervezz találkozókat, vagy ha ez nem lehetséges, legalább online kösd össze barátaival és rokonaival. Így nem szakadnak el szeretteiktől és a kedvük is jobb lesz.

Könnyű leülni a monitor vagy a tévé elé, de a sport is fontos nemcsak a testnek, az elmének is. Ha nem tud a lurkó edzésre járni, már az is sokat segít, ha sétáltok egyet, vagy betesztek valami zenét és közösen táncoltok rá.  A mozgás öröme segít oldani a feszültséget és boldogsághormont szabadít fel.

Légy empatikus, de határozott

A jelenlegi helyzet senkinek sem könnyű, főleg egy gyereknek nem, akinek a napi rutin és az iskola ad keretet élete nagy részének. Mikor rosszalkodik vagy felesel, reagálj következetesen, de ne túlzóan, mert most nekik is nehéz.

Tanítsd őket nyitottságra

Neked egyértelmű, hogy maszkban viszed iskolába a gyereket, míg bizonyos osztálytársai azt hallgatják otthon, hogy a vírus kamu és a maszk viselése ostobaság. Ha erre rákérdez a gyermek, nem könnyű elmagyarázni neki, hogy vannak „másképp gondolkodók”, akik felelőtlenek. Fontos viszont, hogy elmondd neki, hogy minden ember más és el kell fogadni, hogy a napközistárs anyukája másképp vélekedik a kialakult helyzetről.

Tudatosítsd benne, hogy ő is felelős

Mondd el neki, hogy ő maga is tehet azért, hogy a koronavírus kevésbé terjedjen, például a maszk lelkiismeretes viselésével, vagy sokszori kézmosással. Mindig arra kell biztatni, hogy tegyen meg mindent a saját és mások biztonsága érdekében.

forrás: bien.hu

/p>