Hirdetés 

Ezzel nem csak magunk alatt vágjuk a fát. – írja a player.hu

Évente mintegy 229 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentése szerint, ha pedig nem hoznak hatékony intézkedéseket a hulladék és a fő szemétforrások megfelelő kezelése

érdekében, 2040-re ez az érték megkétszereződhet.

A teljes szemét 94%át rosszul kezelt hulladékból származó mikroműanyag adja. Ha egyszer belekerült a tengerbe, mikroműanyag, vagyis 5 milliméteresnél kisebb részecskék formájában az üledékbe kerül.

A tereptanulmányokból származó adatokon és az IUCN tengeri műanyaglábnyomot vizsgáló metodológiáján alapuló jelentés becslése szerint a Földközi-medence körül 33 országból származik a műanyag.

Legek…

  • Egyiptom évi mintegy 74 ezer tonnával, Olaszország évi 34 ezer tonnával, Törökország évi 24 ezer tonnával a legtöbb szemetet engedi a Földközi-tengerbe, nagyrészt a nagy mennyiségű rosszul kezelt műanyag és a nagyszámú tengerparti lakosság miatt.
  • Fejenkénti leosztásban azonban Montenegró (évi 8 kg/fő), majd Albánia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia (évi 3-3 kg/fő) juttatja a legtöbb hulladékot a tengerbe.
  • Az elsődleges mikroműanyagokból – olyan műanyagból, mely már eleve apró részecskék formájában kerül a tengerbe – mintegy 13 ezer tonna kerül évente a vízbe. A kerékabroncsokból származó por teszi ki az ilyen hulladék legnagyobb arányát (53%I, ezt követi a textilhulladék (33%), a kozmetikumokból származó mikrogyöngyök (12%) és műanyaggömbök (2%).

A jelentés szerint a hulladékkezelés, elsőként a szemétgyűjtés fejlesztése játszhatná a legnagyobb szerepet a hulladékszivárgás csökkentésében.

A vizsgálat kiemeli, hogy…

A műanyagszennyezés hosszú távú károkat okozhat a szárazföldi és vízi ökoszisztémában és a biodiverzitásban. A tengeri állatok beleakadhatnak vagy lenyelhetik a műanyagszemetet, végül kimerültség vagy éhezés következtében pusztulnak el. Ráadásul a műanyagból különböző kémiai anyagok, például lágyítók vagy égésgátlók kerülhetnek a környezetbe, amelyek mind az ökoszisztémára, mind az emberi egészségre károsak.

Eközben…


Létrehoztak egy szuperanyagot, ami hatszor gyorsabban bontja le a műanyagot

A kutatók is meglepődtek az eredményen, ugyanakkor szerintük ez csak rész siker az egyik legjelentősebb környezeti probléma ellen vívott harcban.

 

(Forrás: player.hu, The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

/p>