Hirdetés 

Közel egy hete, hogy ismét téli időszámításba váltottunk és hát lássuk be, az egyik legnyomasztóbb dolog sötétben róni a kilométereket.

Mindenféle tudományos kutatás nélkül is kijelentjük, hogy a futók jelentős része ebben az időjárásban már nem merészkedik ki a szabadba. Nem kell messzire menni ahhoz, hogy ezt igazoljuk. A főváros egyik legnépszerűbb futóparadicsoma, a Margitsziget, mostanra szépen kiürült. Nem így tavasszal és nyáron, amikor csak úgy hemzseg a sziget a kocogóktól. Ha te is azok közé tartozol, aki utálja ezt az időszakot, de idén eldöntötted, hogy nem vonulsz edzőterembe, hanem maradsz a szabadban, neked írjuk ezt a cikket, benne jó pár mentőövvel.

1. Keress virtuális és instant kihívásokat!

Az idei vírusos év egyik új vívmánya a virtuális versenyzés lett, az instant világ pedig már jó ideje kínálja a futva is teljesíthető túrákat. Újdonság, hogy már városi instant útvonalakat is teljesíthetsz, ha tehát nem pályád a terep, akkor is találsz ebben kihívást. A virtuális versenyzés és az instant körök teljesítése hasonlóan a versenyzéshez képet ad önmagadnak arról, hogy hol tartasz, hogyan alakul az erőnléted. Sőt virtuális versenytársakkal versenyezhetsz a jobb helyezésekért. Válassz egy vagy több ilyen célt magadnak és készülj rá keményen. Igen, akkor is, amikor sötét van és szakad az eső!

2. Keress társaságot az edzéseidhez!

Hidd el, ha valakivel megbeszélsz egy közös futást, nem fogod elbliccelni az edzést, még a tél leghidegebb napjaiban sem. Szerintünk az egyik legjobb mankó! Ha nincs ismerősöd, keress, hisz olyan sokan vannak hasonlóan nehéz helyzetben ilyenkor. Írj a lakóhelyed közösségi oldalára, futócsoportokba, vagy keress egy már összeszokott futóközösséget. Tuti, hogy fogsz találni edzőpartnert.

3. Rakj össze egy minimum tervet!

Ha törik, ha szakad, ennyi edzést minimum meg kell csinálni egy héten: erről szól a minimum terv. Ne legyenek irreális elvárásaid, de azért határozd meg, hogy mondjuk hétköznap legalább kétszer és hétvégén mind a két nap elmész futni. Ez így négy edzés, ami nem olyan rossz! Egyértelmű, hogy a hétköznapi futások lesznek nehezebbek, feltéve, ha kora reggel vagy délután tudsz időt szakítani rájuk. Na ezekhez keress társaságot!


futás ősszel, futás esőben, futás sötétben, futás egyedül, motiváció
forrás: Getty Images

4. Ha végképp borul minden, tedd, amit tudsz!

Vannak napok, amikor semmi nem segít – tudjuk nagyon jól! Ilyenkor keress egy 10-20 perces jóga vagy pilates videót, egy rövid erősítést. Vagy egyszerűen csak sétálj haza a munkahelyedről.

5. Légy kreatív!

Hozd létre a saját virtuális kihívásodat! Fuss egy maratont a saját szintednek megfelelően két, három vagy négy nap alatt. Döntsd el, hogy a következő hónapban futsz 200 kilométert. Gyűjts szinteket a futásaid során, mondjuk 2000-et egy hónapban. Fuss PB-t a kedvenc útvonaladon, fuss PB-t visszafelé a kedvenc útvonaladon! Annyiféle kihívást kitalálhatsz, ami kitart jövő tavaszig!

6. Csak indulj el!

A legnehezebb része az őszi, téli csatáknak az, hogy kijuss az ajtón, onnan már lényegében nyert ügyed van, mert valamit biztosan mozogni fogsz. Ha 20 percet, akkor annyit, de az is lehet, hogy futás közben megjön az ihleted és olyan edzést produkálsz a legnyálasabb, sötét őszi délutánon, amilyet még a verőfényes, tavaszillatú, madárcsicsergős délelőttökön sem soha. Szóval csak indulj el!

forrás: runnersworld.hu

/p>