Hirdetés 

Mindannyian füllentettünk már életünkben, viszont a mérték korántsem mindegy. – írta a femcafe.hu

Mindenki érintett

Nincs olyan ember kerek e Földön, aki sosem füllentett volna. Kérdés persze, hogy kegyes hazugságról vagy szándékos, rosszindulatú félrevezetésről, megtévesztésről van-e szó, és az sem mellékes, hogy naponta hányszor ragadtatjuk magunkat füllentésre. Bella DePaulo még a kilencvenes években végzett el egy felettébb érdekes vizsgálatot. Rendhagyó naplózásra kérte fel tesztalanyait: fel kellett jegyezniük, hogy naponta hányszor hazudnak. Az eredmény talán még magát a szakembert is megdöbbentette.


A férfiak valamivel többet hazudnak, mint a nők

Felborultak az arányok

DePaulo azt találta, hogy vizsgálati alanyai körében nem igazán dívik az igazmondás: átlagban mindenki kétszer hazudott 24 óra leforgása alatt. Ugyanakkor megvizsgálta a hazugságok eloszlását is, és arra jött rá, hogy a hazugságok túlnyomó többségéért egy jól körvonalazható kisebbség a felelős. Az arányok tehát kissé torzak: nem minden alany hazudott kétszer naponta – sőt volt olyan, aki egyszer sem -, viszont egy kisebb csoport füllentések sorozatát követte el 24 óra alatt.

Egy nő apró hazugságokkal szédíti beszélgetőpartnerét

Alacsony önbecsülés

DePaulo tanulmányából kiderül, hogy a hazugságok vizsgálata esetében az úgynevezett Pareto-elv érvényesül. Azaz a füllentések 80 százalékáért a (tesztnek alávetett) emberek 20 százaléka volt felelős. A vizsgált alanyok 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy sosem hazudik, 25 százalékuk bevallott napi 1-2 füllentést, 15 százalékuk pedig napi szinten is igencsak intenzíven űzte a megtévesztés, a félrevezetés “művészetét”. A notórius hazudozók önbecsülése általában felettébb alacsony, az igazmondók viszont általában erkölcsileg intakt, lelkiismeretes személyiségek. A tanulmány arra is rávilágított, hogy a férfiak valamivel gyakrabban hazudnak, mint a nők, de a jelenséget a társadalmi státusz is befolyásolja: a magasabb pozícióban lévő emberek hajlamosabbak a füllentésre.


Hirdetés 

A magasabb társadalmi státus több hazugsággal jár együtt

forrás: femacefe.hu

/p>