Hirdetés 

Az őszi, téli időszakban különösen fontos, hogy egészségünkre még inkább figyeljünk. Nagyban hozzájárulhatunk ehhez, ha tudatos étrendet követünk. Ennek pedig elengedhetetlen része, ha zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztunk. – írta a Divany.hu

Az 1–3 éves gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztása még eléri a WHO által javasolt napi bevitelt, ám ez a mennyiség az életkor növekedésével párhuzamosan csökken. Az 1–3 éves gyermekek naponta 41 dkg zöldséget és gyümölcsöt esznek. A 4–10 évesek már csak 34 dkg-ot, míg a 11–18 évesek csupán 27-et, derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének korábbi elemzéséből, amely a hazai 0–18 éves korosztály táplálkozási szokásait vizsgálta.

18 éves kor felett ugyan növekszik a tudatos táplálkozásra való igény, de így is lemaradásban vagyunk az irányadó napi minimális 40 dkg-os mennyiséghez képest. Ősszel sokaknak fejtörést okozhat a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzése, de más módon, akár zöldségpástétomokkal is be tudjuk vinni a szükséges vitaminokat a szervezetünkbe.

A zöldségek bőséges forrásai a vitaminoknak (pl. C-vitamin, béta-karotin, B-vitaminok), ásványi anyagoknak (pl. kálium, magnézium), élelmi rostoknak, az olajos magvakat és babféléket leszámítva pedig az energiatartalmuk sem jelentős. Mindegyik zöldség más-más vitaminban, illetve ásványi anyagban gazdagabb, így a változatosság nemcsak gyönyörködtet, hanem hozzájárul a megfelelő tápanyagbevitelhez is.

Amennyiben a hazai zöldségeket az érési idényükben iktatjuk be étrendünkbe, akkor a hazai gazdaságot és termelőket is támogatni tudjuk. Ősszel és télen jól beilleszthető az étrendbe a sütőtökcékla, savanyú káposzta, jégcsapretek, fekete retek, vajretek, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta, vörös káposzta vagy éppen a különböző száraz hüvelyesek.


Tuti tipp, hogy több zöldséget fogyassz

„Sokan azt gondolják csak húsokból, halakból lehet pástétomot előállítani, pedig ez nem így van, a zöldségek is kiváló alapanyagok ehhez. Mi pedig fontosnak tartjuk, hogy az egészséges életmód minél inkább elterjedjen a hazai lakosság körében, és akkor is lehetőség legyen például zöldségek fogyasztására, ha éppen rohanásban vagyunk, vagy nem a megszokott módon vinnénk be a hasznos tápanyagokat a szervezetünkbe – mondta Kovács Gábor, a Hamé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Ehhez lehet kiváló megoldás, ha a zöldségpástétomokat is beépítjük a mindennapokba – tette hozzá.

száraz hüvelyesek, például a bab is nagyon jó pástétomalap, amit aztán változatossá lehet tenni akár gombával, paradicsommal és fűszerezéssel. A zöldségek fűszerként is funkcionálnak, így ha vöröshagymát, fokhagymát, paprikát ízesítésre használunk, sokkal kevesebb só kell az ételekhez, ezáltal pedig egy nagyon kellemes, az alapzöldségekkel harmonizáló ízhatást érünk el.

forrás: Dívány.hu

indexkép: Vital magazin

/p>