Hirdetés 

A Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna már néhány tucatnyi, a klinikai tesztekben részt vevő önkéntes megbetegedése esetén nyilvánosságra hozza, melyiküket oltották be placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó szerrel), és melyiküket vakcinával. 

A klinikai tesztek harmadik fázisába több tízezer embert vontak be a gyártók. A harmadik fázis úgy működik, hogy az önkéntesek felét a kísérleti oltóanyaggal, másik felét pedig placebóval oltják be. Azt, hogy kit mivel oltottak be, egy titkosított számítógépes fájl tárolja. Ezt követően a gyártók kivárják az általuk előre meghatározott számú megbetegedést. Amikor ezek bekövetkeztek, nyilvánosságra hozzák, hogy az érintetteket placebóval vagy oltóanyaggal injekciózták be. A vakcina akkor számít hatékonynak, ha a fertőzöttek túlnyomó többségben vagy esetleg kizárólagosan a placebóval beoltottak csoportjából kerülnek majd ki.

Az AstraZeneca 75 fertőzöttnél, a Moderna 53, majd később 106 megbetegedésnél, a Pfizer pedig 32, ezt követően pedig 62, 92 és 120 betegnél osztja meg az adatokat. Ahhoz, hogy egy oltás használhatóvá váljon, teljesen biztonságosnak kell lennie, és legalább ötvenszázalékos hatékonyság szükséges.

Indirekt/index.hu

indexkép: portfolio.hu

/p>