Hirdetés 

Indokolt volt a rendkívüli jogrend gyors bevezetése, ezért azt kérjük az Országgyűléstől, hogy hosszabbítsa meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. A tárcavezető azt kérte az ellenzéktől, hogy ne nehezítse meg a védekezéshez szükséges törvényalkotást.

Gyulás Gergely a tegnapi döntések indoklásaként elmondta:

A kormány azt látja, hogy a vírushelyzet folyamatosan romlik Európában, ez alól Magyarország sem kivétel, az ország a tizedik helyen helyezkedik el az aktív esetszámokat tekintve az Európai Unióban, az átlagos halálozási szám pedig a fele az uniósnak.

A TEGNAP MEGHOZOTT DÖNTÉSEK ALAPJÁN MINDEN OLYAN SZÓRAKOZÓHELYET BEZÁRUNK, AHOL ZENE VAN ÉS A KISZOLGÁLÁS AZ ASZTALOKNÁL TÖRTÉNIK.

– emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette: a közlekedés szintén nagy veszélyforrása a járvány terjedésének. Ezért a kormány ingyenes parkolást rendelt el az országban, mert „ez az a helyzet, amikor még a dugók is sokkal jobbak, mintha a tömegközlekedésben lenne zsúfoltság″. A miniszter szerint az intézkedések javíthatnak a jelenlegi helyzeten, de megoldást majd csak a vakcina hoz. Mint mondta, éppen ezért addig is a miniszterelnök naponta-két naponta részt vesz az operatív törzs ülésén, hogy elsőkézből tájékozódjon a védekezésről. A miniszter azt mondta, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi helyzetet, és a legfrissebb adatok alapján dönt arról, hogy szükségesek-e újabb szigorítások.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a kormány tárgyal az AstraZeneca-vakcina ügyében. Mint mondta, a kormány szeretne a lehető legrövidebb időn belül vakcinához jutni, ezért vizsgálja, hogy tud-e mástól, gyorsabban vásárolni.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jól van, repülővel jön haza Bangkokból.

forrás: index.hu

/p>