Hirdetés 

Az arénában halk morajlás hallatszott. Amint a két vezetőedző, Szerhij Rebrov és Andrea Pirlo gyakorlatilag egyszerre bukkant elő a játékoskijáró felől, a szurkolók ovációban törtek ki – és ezúttal az FTC vezetőedzője kapta a nagyobb tapsot.

A ferencvárosi ultrák a kapu mögött emlékezetes élőképpel köszöntötték a futballistákat, s belekezdtek a szűnni nem akaró buzdításba. Az sem zavarta őket, hogy a Juventus nem finomkodott, és Álvaro Morata révén már a 7.percben megszerezte a vezetést. Olyan kezdés volt ez, amit mindenképpen szeretett volna elkerülni a magyar együttes, a korai gól nem csak a taktikának, a lelkeknek sem tett jót. Senki sem várta a Ferencvárostól, hogy mezőnyben is hasonló arányban birtokolja a labdát, mint a Juve sztárjai, de a korai találat megalapozta az est hátralévő részét. Az olaszok kapujáig az FTC tíz perc alatt sem jutott el, ellenben a vendégek háromszor próbálkoztak.

Szerhij Rebrov szokásához híven ezúttal is megkeverte a kártyalapokat: a védelem tengelyébe Miha Blazic mellé Lasha Dvali került be, a hírek szerint a hátvédsor egyik legmegbízhatóbb tagja, Adnan Kovacevic sérülése miatt csak a kispadra tudott leülni. A védelem bal oldalán Botka Endre szerepeltetése is meglepő volt, hiszen ott addig rendre Eldar Civic vagy Marcel Heister futballozott, most egyikőjük sem volt a kezdőben. A rossz indítás után az ukrán szakember lehetett az idegesebb, mégis kollégája, Andrea Pirlo álldogált közelebb az oldalvonalhoz, a korábbi zseniális futballista hol zsebre dugta kezeit, hol karmester módjára irányított.

A Juventus portugál sztárja, Cristiano Ronaldo – a várakozásoknak megfelelően – a kétcsatáros rendszerben Alváro Morata párjaként futballozott elöl, a spanyol jobbról, az ötszörös Aranylabdás balról indult Dibusz Dénes kapuja irányába. A portugál támadó a legtöbbet Miha Blaziccal találkozott a pályán, a két játékos gyűrte, gyömöszölte egymást, a szlovén védő az első félidőben egy ízben mesteri becsúszással tisztázott az utolsó pillanatban.

Eddig is tudtuk, de most saját szemünkkel is láthattuk, Cristiano Ronaldo igazi vezér a pályán. Ha kellett, leüvöltötte a tétovázó torinói védők fejét, ha kellett, biztatott. Amikor Federico Chiesa kihagyta az általa tökéletesen lekészített labdát, a portugál zseni odament hozzá, vállon veregette, és jelezte neki: gyerünk tovább!


(Fotó: Szabó Miklós)

A korai gól után a Ferencváros játéka nem esett szét, a zöld-fehérek szervezettek maradtak. Az első komolyabb lövésre a 20. percig kellett várni, akkor Tokmac Nguen küldte a labdát a kapu mellé. Az első félidő legnagyobb hazai helyzetét Olekszandr Zubkov hagyta ki. Hogy a ferencvárosi futballisták nem ijedősek, mutatta, volt olyan szituáció, amikor a saját tizenhatosukon belül háromszögeztek, rizikós vállalkozás volt, de a publikum tapssal jutalmazta a bátorságot.

Az egygólos előny nem tehette magabiztossá a Juventust, ám elnézve a második félidő első perceit, az olaszok egyáltalán nem sürgették a játékot. A vendégek birtokolták ugyan többet a labdát, diktálták a tempót, de az is érezhető volt, nem adnak ki mindent magukból. A Ferencváros többször is meglódulhatott volna a Juventus-kapu irányába, ám a játékosok ezúttal kissé bátortalanul kezdeményeztek. Támadásban ezúttal egyértelműen hiányzott az a plusz, ami eddig jellemző volt a magyar bajnokra, akár a Barcelona elleni idegenbeli 5–1-s vereség alkalmával is, sőt az olaszok ellen mintha nem lett volna meg a kellő csibészség. Olekszandr Zubkov többször is rágyorsított (volna) a kapura, csakhogy közben elhagyta a labdát.

Olyan technikai hibák voltak ezek, amelyeket eddig nemigen láttunk a Ferencvárostól.

 

Morata második gólja

A Juventus aztán Alváro Morata második góljával lezárta az este legfőbb kérdését, Cristiano Ronaldo pedig akkor került leginkább helyzetbe, amikor Sigér Dávid rosszul passzolt hátrafelé, a portugál pedig lecsapott rá. A találkozó hajrájában mindkét vezetőedző elkezdett cserélgetni, beállt az argentin válogatott Paulo Dybala is, aki Cristiano Ronaldo ékpárjaként rohamozott.

Ami kellemetlen, hogy a Ferencváros – Dibusz Dénes rossz megmozdulásai után – gólokat is ajándékozott az olasz csapatnak, úgyhogy az összegzés úgy szólhat ezúttal, hogy a zöld-fehérek önmagukhoz képest gyengébb teljesítményt nyújtottak (igaz, Franck Boli megszerezte a szépítő gólt), s most nagyon is kiütközött, hogy a Bajnokok Ligája valóban más kávéház, s az is, hogy a Juventus Európa, sőt a világ legjobb csapatai közé tartozik.

A BL-ben legközelebb ugyancsak a Juventus következik: a Ferencvárosnak november 24-én Torinóban van jelenése.

Boli szépítő gólja

G-CSOPORT
FERENCVÁROS–JUVENTUS (olasz) 1–4 (0–1)
Budapest, 
Puskás Aréna, 20 000 néző. Vezette: Grinfeld (izraeli)
FTC: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Botka (Heister, 68.) – Haratin, Sigér D., Somália – Zubkov (Uzuni, 80.), Isael (F. Boli, 73.), Nguen (Mak, 73.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
JUVENTUS: Szczesny – Cuadrado (Frabotta, 76.), Bonucci, Chiellini, Danilo – Ramsey (McKennie, 53.), Arthur (Bentancur, a szünetben), Rabiot – C. Ronaldo, Morata (Dybala, 67.), Chiesa (Bernardeschi, 76.). Vezetőedző: Andrea Pirlo
Gólszerző: F. Boli (90.), ill. Morata (7., 60.), Dybala (73.), Dvali (81. – öngól)

A csoport másik mérkőzésén
FC Barcelona–Dinamo Kijev 2–1
 (Messi 5. – 11-esből, Piqué 65., ill. Cihankov 75.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. FC Barcelona 3 3 0 0 9–2 +7 9
2. Juventus 3 2 0 1 6–3 +3 6
3. Dinamo Kijev 3 0 1 2 3–6 –3 1
4. FERENCVÁROS 3 0 1 2 4–11 –7 1

 

forrás: nso.hu

 

/p>