Hirdetés 

Hosszú ideje nem nyilatkozott senkinek a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, Sas József (81), aki most a Blikk-kel kivételt tett. Ugyanis november 1-jén lett volna 90 éves régi barátja, a Parabola című legendás tévéműsort egykor vezető újságíró, humorista Árkus József (†61). – írta a Blikk.

Továbbra is otthonában lábadozik a kétoldali sztrók után gyógyuló kabarékirály. Jó ideje „hírzárlat” van az állapotával kapcsolatban, ám amikor meghallotta, hogy Árkus Józsefre emlékezve keressük, azonnal ömleni kezdtek belőle a sztorik.

Köszönöm, jól vagyok, gyógyulgatok, ezzel kapcsolatban nincs túl nagy változás, így miről beszélhetnék?

– kezdte Sas József, ám ahogy szóba került barátja, boldogan idézte fel a múltat, amikor együtt dolgoztak a páratlan sikerű kabarékon a Mikroszkópban.

Nagyon szerettem Árkus Józsit sajátos humora, egyéni látásmódja miatt. Nem hasonlított a stílusa az addig ott konferáló elődeihez, ő egészen más, világos gondolkodású, tiszta ember volt. Nagyon jól is írt, igazi tehetség volt.

– mesélte a nagy nevettető, aki nagyon becsülte barátját, amiért vasfegyelemmel viselte súlyos betegségét.

Az agydaganata ellenére is dolgozott, pedig a kemoterápia miatt kihullott a haja. Emiatt nem akart közönség elé állni, de én rávettem. Mert a betegség nem zavarta a beszédben, és imádta a színházat. Mondtam neki, a feleségemnek, Zsuzsának van egy isteni parókása a Dob utcában. Elviszem oda, és olyan hajat csinálnak neki, hogy senki észre sem veszi, nem valódi. Szegény még egy évet játszott parókában, és a közönség tényleg nem vette észre a póthajat. Annyira különleges, páratlan egyéniség, nagy tehetség volt, az intellektusa varázsolt el mindenkit.

– emlékezett Sas a régi szép időkre.


A Parabola műsorát 1972-től a 90-es évek elejéig vezető Árkus József 1992-ben hunyt el. / Fotó: MTI/Hámor Szabolcs
A Parabola műsorát 1972-től a 90-es évek elejéig vezető Árkus József 1992-ben hunyt el. / Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

indexkép: femina.hu

/p>