Hirdetés 

Virágzik a tészta piaca a világjárvány közepette: hamarosan heti négy alkalommal gördül át az Alpokon az úgynevezett tésztavonat. A járvány alatt az emberek egyre több tésztát vásárolnak. Az egyik fő exportőrnek számító Olaszországból a piacvezető Barilla rendszeresen több tonna tésztát küld Németországba. – írta az agroforum.hu

Nem csak a WC-papír volt hiány a tavaszi koronaválság kezdetén, a tészta is gyorsan kevésnek bizonyult. Olaszországban szinte minden gazdasági mutató negatív irányba mozdult el, de a tészta export virágzott és még mindig virágzik.

Január és július között globálisan 30 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a tésztaértékesítés. Mindez a lezárás ellenére, vagy talán annak köszönhetően. Ezt mutatják az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai. Az olaszországi teljes tésztatermelés 60 százaléka exportra megy.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paolo Barilla, az 1877-ben alapított Barilla egyik vezetője különösen örül a szegmens fellendülésének. “A növekedés azt mutatja, hogy a tészta ízletes, és hogy a tészta volt a kedvenc étel a lezárás hónapjaiban

– mondja az 59 éves vállalkozó a német Handelsblatt gazdasági lapnak. Paolo Barilla az alelnöke annak a családi vállalkozásnak, amelynek testvére, Guido az elnöke. Paolo Barilla egyébként 2016 óta a Nemzetközi Tésztaszervezet elnöke is.

Németországban az üzleti év várhatóan nagyon jól sikerült majd.

– magyarázza a menedzser. A parmai cég Németországban piacvezető a tészták piacán, 22 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A szószok piacán nagyobb, 40 százalékos a részesedésük.

A járvány idején megnőtt a kereslet, és nemcsak Németországban, hanem Olaszországban és az egész világon fokozódott a tésztafogyasztás. Ha sokat kell otthon lenniük az embereknek, akkor a tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető ételként nagyobb szerepet kap, ráadásul ezt mindenki megengedheti magának

– mondta Paolo Barilla.

Annak biztosítása érdekében, hogy az ellátás észak felé stabil maradjon a Barilla vasúton szállítja a tésztáját: június vége óta minden héten három vonat haladt 839 kilométeres útvonalon Parmától Ulmig Milánón, Luzernen, Bázelen, Strasbourgon, Karlsruhén és Stuttgarton keresztül. A Barilla német központi raktára Ulm közelében, Langenau-ban található.

Minden szerelvény 16 kocsiból áll 32 konténerrel, amelyek körülbelül 490 tonna tésztát szállítanak. Ez több millió csomag, amely mellé még 60 tonna szószt és 40 tonna pestót is pakolnak. A bazsalikomos pesto a bestseller Németországban, ez különösen népszerű a fiatal fogyasztók körében.

Azzal, hogy vasúton szállítják az árut 5000 teherautó-fuvart váltanak ki és 70 százalékkal csökkentik a szállítás miatti szén-dioxid-kibocsátást.

indexkép: fitprotein.hu


Hirdetés