Hirdetés 

Gyurta Dániel egyik nagy ellenfelénél egy 2012-es londoni olimpiáról levett mintát vizsgáltak újra. Nyolc év után veszíthet el Ausztrália egy dobogós helyet, nagyon furcsa módon, ráadásul a történelemben először. – írta az eurosport.hosszabitas.hu

Csütörtökön e-mailt kapott a 2012-es londoni olimpián bronzérmes ausztrál 4×100-as férfi vegyesváltó tartalékokkal együtt összesen öt tagja (James Magnussen, Christian Sprenger, Hayden Stoeckel, Matt Targett és Tommaso D’Orsogna). Az üzenet feladója váltótársuk, a remek mellúszó Brenton Rickard volt, a tárgy pedig derült égből villámcsapásként hatott: pozitív doppingteszt miatt nyolc év után elvehetik harmadik helyüket.

Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis véletlenszerűen újravizsgálta Rickard Londonban leadott mintáját, ami a kelleténél minimálisan, de magasabb furosemid-szintet mutatott. Ez két okból érdekes: egyrészt a NOB doppingellenes bizottsága a legújabb technológiák segítségével bármilyen gyanús esetet ki tud szűrni, és arról nagyon részletes, pontos eredményt adni, másrészt a friss teszt semmiféle tiltott készítmény használatát nem jelezte ki (a furosemid vízhajtó hatású szer, ennek koncentrációja lépte át a határt szokatlanul kevéssel az ausztrál úszó szervezetében).

A most 37 éves Rickard épp ezért nem érti a hírt.

Soha nem doppingoltam, és az újravizsgált minta sem mutatott teljesítményfokozót. Mindig, minden esetben egyeztettem az orvosokkal és a stábtagokkal, hogy a terápiás célokra használt készítmények, mint amilyen a furosemid is, a szabályoknak megfelelőek legyenek. Az én értékrendem és az ausztrál úszótársadalom szerint sem elfogadható, ha valaki csal. Karrierem során küzdöttem a sportban lévő doppingolás ellen, így érthetően megrémültem. Nagyon megvisel az eset, olyan, mint egy rossz álom.

– mondta.

A NOB máris kezdeményezte az ügy vizsgálatát a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), a meghallgatás november 9-én, hétfőn lesz Svájcban. Amennyiben Rickardot bűnősnek találják, úgy elveszik a 100 méter mellen szerzett hatodik, a 200 méter mellen elért hetedik helyét, valamint a váltó bronzérmét is (hiába úszott Rickard csupán az előfutamban). Ez azt is jelentené, hogy a britek “ugranának fel” a dobogóra, míg az országos csúcsot repesztő magyar váltó (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) előrelépne a negyedik helyre.

Mindemellett ez lenne az első olyan eset a történelemben, hogy Ausztráliától utólag, dopping miatt vesznek el egy olimpiai érmet. Leigh Russell, az ausztrál szövetség egyébiránt november végén leköszönő vezérigazgatója teljes támogatásáról biztosította Rickardot.

Tudomásul vettük a NOB által felfedezett anomáliákat, de ez kizárólag az ő ügyük, az ausztrál szövetségnek ebbe hivatalosan nincs beleszólása. Ennek ellenére amit tudunk, megteszünk Brentonért: régóta tagja az úszóközösségünknek, természetesen minden segítséget megadunk neki, amire csak szüksége van.

– nyilatkozta.

 

Gyurta Dániel egyik nagy ellenfele 100 méter mellen világbajnok volt 2009-ben, Rómában, míg 200 méter mellen egy pekingi olimpiai ezüst a legjobb eredménye. Korábban ő tartotta a 100 mell világcsúcsát (58,58), és jelenleg is ő a nemzeti rekorder 50 mellen (26,95).

Az ausztráloknak folyamatban van egy másik, sokkal inkább egyértelműbbnek tűnő doppingügyük: a 2017-es vb-n az ausztrál mix vegyes- és női gyorsváltóval is ezüstérmes Shayna Jack kapott első fokon négyéves eltiltást egy 2019-es, a kvangdzsui vb-n levett mintáért, ami ligandrol használatát mutatta ki.

indexkép:

/p>