Hirdetés 

Hogy mit érdemes ennünk edzés előtt, az függ attól, milyen testmozgást végzünk. Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelőt, fontos a makrotápanyagok egyensúlya. A makrotápanyagok étrendi összetevők, melyekre a szervezetnek szüksége van, hogy megfelelően működhessen. – írta a ragazze.hu

A fő makrotápanyagok az alábbiak:

fehérje
szénhidrát
zsír

A makrotápanyagok kulcsfontosságúak az energiához, de mindegyik másként segíti az edzés előtti táplálkozást.


Lássuk, mit tesz a fehérje és a szénhidrát:

1.Fehérje

A fehérje ellátja az aminosavakat, melyek közül mindegyik számos testi funkcióhoz járul hozzá, beleértve az izomrostok építését, karbantartását és javítását. Ha olyan ételt eszünk edzés előtt, mely nagymértékben tartalmaz fehérjét, az segít a teljesítmény növelésében.A fehérje képes növelni az izomtömeget, melyet az ellenállás (rezisztencia) tréning során építünk. Az erőteljes rezisztenciás terhelés emeli az aminosavak mennyiségét a testben. Ezek arra szolgálnak, hogy csökkentsék a károsodást, szintetizálják az izomfehérjéket és serkentsék a növekedést.

Az alábbi magas fehérjetartalmú ételek közül bátran válogathatunk:

hal (lazac, tonhal például)
baromfi (csirke vagy pulyka például)
dió
bab
lencse

tojás
szója

Mindenki számára, akinek izomépítés a célja, fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. Kutatások szerint ha 1,6 és 1,8 gramm fehérjét eszünk minden egyes kilónkra, az elegendő az izomépítéshez. A további mennyiség nem feltétlenül jelent érdemleges különbséget az izomnövekedésben.

2.Szénhidrát

A különféle szénhidrátoknak ugyanakkor különböző hatásuk van.

Egyszerű szénhidrátok a cukrok, melyek gyors energiát adnak. Forrásuk például a fehér kenyér. Komplex szénhidrátok a rost vagy keményítő, melyek lassú, hosszabb távú energiát biztosítanak. A teljes kiőrlésű gabona remek forrásuk. Utóbbiak több előnnyel is rendelkeznek.

Forrás: pexels.com Az egyszerű szénhidrátok rövidtávú energiát adnak, s ha az edzés előtti étkezés túl sok ilyet tartalmaz, elveszíthetjük az energiánkat még a tréning befejezése előtt. A komplex szénhidrátok sokkal konzisztensebben biztosítják az energiát és hosszabb ideig.

Ezek a szénhidrátok olyan élelmiszerekből nyerhetők, melyek tápanyagokban gazdagok, ilyen például a bab. Az egyszerű szénhidrátok viszont olyan ételekből, melyeknek jellemzően kicsi a tápértéke, így sütemények és csokoládés müzliszeletek.

Ahhoz, hogy növeljük energiánkat edzés előtt, ilyen összetett szénhidrátot kell fogyasztanunk, akár már 2-3 órával korábban, minden egyszerű szénhidrátot pedig 30-60 perccel előtte.


Hirdetés 

Forrás: pexels.com

Komplex szénhidrátokat tartalmaz például :

brokkoli, édes burgonya és egyéb zöldségek
teljes kiőrlésű tészta
bab
lencse
barna rizs
zab
teljes kiőrlésű kenyér

A gyümölcsök edzés előtt egyszerű szénhidrátként bevethetők, gyakori választás a banán, mivel káliumot is tartalmaz.
 

Forrás: Napidoktor.hu

 

indexkép: Muscle and Fitness Magazin

/p>