Hirdetés 

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes részletesen ismertette a koronavírus elleni védekezést szolgáló szigorító intézkedéseket. Hozzátette, a rendőrség mellett a honvédség hivatásos állománya ellenőrizheti majd a szabályok betartását.

Müller Cecília elmondta, mindenkinek rendkívüli fegyelmezettséget kell mutatni, hogy a fertőzöttek számát fékezni tudjuk, és ne nehezedjen ennél is hatalmasabb teher az egészségügyi ellátórendszerre.  „A maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, nem azért tartjuk be ezeket a szabályokat, mert előírják számunkra” – vélekedett a tiszti főorvos.

Elmondta, a járvány kezdete óta 2697 magyar hunyt el, jelenleg 473-an vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is jellemzően a krónikus beteg, idősebb személyeknél végződik halállal a fertőzés, a valódi halálok maga az alapbetegség, de a koronavírus súlyosbíthatja a beteg állapotát. Az elhunytak körülbelül 7 százalékánál nem derítettek fel semmilyen alapbetegséget.

Müller elismételte, mindenki, aki nem tudja tartani a másfél méteres távolságot, külterületen is viseljen maszkot, ez 80 százalékban csökkentheti a fertőzés átadásának esélyét. Közölte, a keddi napon valamennyi aktív ellátást nyújtó egészségügyi intézmény bekapcsolódott a koronavírus elleni védekezésbe, ez a biztosíték arra, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson. „Alig van ma már olyan család, közösség, ahol ne fordult volna elő pozitív személy” – fogalmazott a tiszti főorvos.

„Felhívom a figyelmet, hogy nehéz idők jönnek, ezek az intézkedések mindannyiunk életét befolyásolják” – mondta Müller, hozzátéve, vannak családtagok, akikre különösen figyelmet kell fordítani, különösen a magányosan élő idősekre: hívjuk fel őket legalább hetente egyszer, vásároljunk be helyettük, adott esetben kérjük a szomszédok segítségét –  tanácsolta.

forrás, indexkép: 24.hu


Hirdetés