Hirdetés 

A zöld tea nagyon egészséges, számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre, és extra bónusz, hogy a fogyást is segíti – mondjuk is, hogyan! – írta a Joy.hu

A zöld teát évszázadok óta használják a hagyományos kínai és az ayurvédikus orvoslásban az emésztés könnyítésére, a sebek gyógyítására, a szív egészségének elősegítésére, a vércukor stabilizálásra, de nagyon hasznos a mentális egészség szempontjából is.

Ez mind nem csak hagyomány: több ezer tanulmány bizonyítja, hogy a zöld tea antioxidánsokat tartalmaz (amelyek akár nyolcszor erősebbek, mint a C-vitamin) és más anyagokat, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és védenek a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint bakteriális és vírusos fertőzések ellen.

Mi a helyzet a fogyással?

Több tanulmány is készült azzal kapcsolatban, hogy a zöld tea gátolja a lipolízist, azt a folyamatot, amelynek során az étkezési zsírok (trigliceridek) lebomlanak a szervezetben. A trigliceridek lebomlásának gátlása megakadályozza a zsír felszívódását, így segít a hízás elkerülésében.

Arra azért érdemes figyelni, hogy ha natúr helyett ízesített zöld teát iszol, azok szinte mindig extra cukrot tartalmaznak, így kevésbé hatékonyak a fogyás szempontjából.


tea, fogyás,
forrás: Unsplash/Matcha&CO
Fontos, milyen zöld teát választok?

Naná, hiszen nagy különbség lehet a tealevelek minőségében és a további, felesleges összetevők számában, amelyek elronthatják a zöld tea erejét. A maximális előnyök elérése érdekében keress olyan márkákat, amelyek teljesen természetes összetevőket használnak, és nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert. Ezen kívül próbáld meg a következő variációkat választani, mert ezek a legegészségesebbek:

Matcha: A zöld tea leveleket finom porrá őrölik, emellett ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst.
Hojicha: Zöld tea levelekből készítik, amelyeket sötétbarnáig sütnek. Mivel a szezon végén szedik és magasabb hőnél pörkölik, mint a többi teát, a hojicha koffeintartalma alacsonyabb.

Mennyit ihatok belőle?

Kutatók szerint napi 3-5 kis csésze zöld tea még belefér. Ám a legjobb, ha filteres verzió helyett tealeveleket forrázol le,a filter ugyanis csökkenti a kémiai reakciók hatékonyságát.

Ha csak filteres zöld tea van otthon, próbáld ki, hogy kinyitod a filtert, és a vizet közvetlenül a levelekre öntöd. Az is fontos, hogy a vizet ne forrás után, hanem pont még előtte öntsd a levelekre, és 3-4 percig hagyod állni.

Ne feledd, érdemes zöld teát inni, mert segíti a fogyást, ám ne ettől várd a csodát: a mozgás és a helyes étkezés játsszák a legnagyobb szerepet a súlyvesztésben!

indexkép: Muscle and Fitness Magazin

/p>