Hirdetés 

Egy most felbukkant, rejtélyes tintahalnak a karjai hosszabbak, mint egy átlagember magassága, az állat teste azonban olyan aprócska, mint egy pénzérme. Pontosan úgy néz ki, mintha az űrből érkezett volna: óriási, csapkodó karok hajtják előre az óceán sötét vizében, miközben a vékony, kék nyúlványok spagettiként keverednek mögötte. Túlvilági megjelenése ellenére ez a fejlábú gyakoribb lehet a Föld mély óceánjaiban, mint azt a tudósok korábban vélték. . írta az Origo.

A felfedezése óta eltelt 113 év alatt a Magnapinna tintahalat (Magnapinnidae) a világon csak 12 alkalommal észlelték a vadonban. A tudósok 1907-ben azonosították az első példányt Portugália közelében és csak több mint nyolcan év múlva, 1988-ban látták újra Brazília partjainál.

PLOS ONE tudományos szaklapban most publikált tanulmány azonban újabb öt megfigyelésről számol be, amelyek mindegyike több ezer méter mélyen történt a Nagy-Ausztráliai-öböl déli részén.

Ez az első alkalom, amikor a tintahalakat Ausztrália vizeiben látták és egyben az első eset, amikor egyszerre öt egyedet meg tudtak figyelni.


A Magnapinna tintahal első ránézésre úgy néz ki, mintha a földön kívülről érkezett volnaFORRÁS: OSTERHAGE ET AL. (PLOS ONE, 2020)

A víz alatti felvételek példátlan képpel szolgálnak a furcsa lábasfejűek anatómiájáról és viselkedéséről– mondta Deborah Osterhage, az ausztrál kormányzati kutatószervezet, a CSIRO munkatársa és a tanulmány vezető szerzője a LiveScience online tudományos portálnak.

Megdöbbentem és izgatott lettem, amikor először megpillantottam a Magnapinna tintahalat a fényképezőgépünk által készített fotókon.

/p>