Hirdetés 

Rácz András: a KETO a leghatékonyabb diéta, éhezés nélkül – recepttel és videóval

Az elmúlt években a ketogén étrend nagyon népszerű lett, számtalan szakácskönyv, életmódoldal foglalkozik ezzel a diétával. Valóban hatékony, de azért megvannak a hátulütői.

Rácz András, az ország legismertebb ketogén tanácsadója, biohacker és életmódtanácsadó szerint azonban több az előny, mint a hátrány, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

-A diétára általában nehezen szánják rá magukat az emberek, mert hosszú, nem feltétlen rögtön látványos, emellett pedig a legnagyobb problémát az állandósult éhségérzet jelenti. Pedig ez nem feltétlen kell, hogy így legyen. A ketogén étrend lényege, hogy a szénhidrátcsökkentéssel ugyanakkor a zsírbevitel növelésével a zsírégetést maximalizálja oly módon, hogy a diétázó nem fog éhezni. -mondta András. Ámbár a diétának vannak mellékhatásai, ezek az előnyök mellett szinte elhanyagolhatóak.

A ketogén átállásnak valóban lehetnek kellemetlen kísérő tünetei, de ezek általában 3-4 nap alatt elmúlnak. Ilyen lehet például a székrekedés, az emelkedett zsigeri zsír és a különböző hormonális elváltozások. A ketogén diéta során a szervezet anyagcseréje megváltozik, ez pedig természetesen befolyásolja a hormonrendszert is. A diéta során gyakran előfordulhat a fejfájás, amit az úgynevezett ketózis okoz, de alvászavar is többször felbukkanhat, mint a normális étrendet folytató egyéneknél. Ezek a tünetek azonban az átállást követően megszünnek, illetve az sem biztos, hogy mindenkinél megjelennek. 


Rácz András a legismertebb ketogén tanácsadó, 6 éve segíti a túlsúllyal küzdő embereket a helyes útra térni (Fotó: Facebook)

A szakértő kiemelte, hogy a sikeres diéta alapja a minőségi alapanyagok felhasználása.

-Fontos odafigyelni a minőségi hús és zsírforrások használatára, emellett a makroarányok helyes beállítására. Lényeges, hogy a szénhidrát minimális, a zsírbevitel viszont sok legyen. A cukor fogyasztása teljesen kizárt, emellett a fehér liszt és a legtöbb gyümölcs is. A fehérjék és a zsírok viszont majdhogynem korlátozás nélkül fogyaszthatóak, de ezek minősége is fontos szempont az étrend összeállításában. – mondta a szakember.

A ketogén diétáról számos szóbeszéd terjeng, miszerint csak ideig – óráig alkalmazható egészségesen, de András ezzel kapcsolatosan is megnyugtató választ adott.

Ha jól van beállítva a diéta, akkor akár élethosszon át alkalmazható.

A cukor, fehér liszt és gyümölcs kizárt, azonban zsír és fehérje hús és zöldségek formájában szinte korlátok nélkül fogyaszthatók. (Fotó: 24.hu)
Dr. Farkas Kitti ennek ellenére óva int mindenkit a hosszútávú diétától:

-Önmagában a ketózis nem veszélyes, hisz ez az a természetes folyamat, amikor a szervezet energiát csinál a zsírból.  A veszélyt az jelenti, amikor a vérben a ketontestek koncentrációja nagyon magas, mert ilyenkor a szervezet úgy érzékeli, hogy éhezik és túlélő üzemmódba kapcsol. Ez kóros anyagcserúthoz vezet, a fogyás a kezdeti siker után belassul vagy leáll. Emellett a tápanyag-bevitel sajátosságai miatt számos egészségügyi kockázattal kell számolni. Nőhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, emésztőszervi problémák kialakulása, illetve előfordulhat a szellemi teljesítmény hanyatlása, koncentrációzavarok is. – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti a 24.hu cikkében.


Hirdetés 

Rácz András már évek óta elismert ketogén tanácsadó (Fotó: raczandras.com)
KETO recept a Keto Akadémiától

Rácz András Keto Akadémiájának receptje minden kétkedő kedvét meghozza a diéta elkezdéséhez.

indexkép: https://www.facebook.com/raczandrasbiohacker

 


Hirdetés 

%d bloggers like this: