Hirdetés 

Vajon aggódniuk kell a nőknek az öregedés miatt? Valóban megváltozik a női test 40 év felett?

A társadalmi sztereotípiák alapján sajnos egyértelmű, hogy sok nő aktívan retteg az idős kor kezdetétől. Ahhoz, hogy rendben tartsuk a testünket és a lelkünket, nem árt néhány dologra odafigyelni. A következőkben elmondjuk, hogyan tarthatjuk fiatalon a testet, mit tegyünk és mit ne mindezért. – írta a nosalty.hu

A 40 év feletti nők gyakran akaratlanul is túlvállalják magukat, sok felelősséggel tartoznak, beleértve a gyermekeket, az idős szülőket, a munkát és az otthoni életet. A stressz kezelése ezért is kulcsfontosságú. Amikor a stressztől szenvedünk, több kortizolt (stresszhormont) termelünk, és eltereljük a szervezetet a bennünket segítő hormonok, az ösztrogén és a tesztoszteron előállításától. Ma már egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a tudatos kikapcsolódás segíthet a stressz kezelésében, ezáltal pedig a szervezet fiatalon tartásában.


Megváltoztathatjuk az öregedés folyamatát? A telomer a kromoszómát alkotó DNS végein található rövid, ismétlődő szakasz. Ezeket a telomeráz nevű enzim folyamatosan bontja. Minél hosszabb a telomer, annál jobb az egészségünk és az élettartamunk, minél rövidebb, annál gyorsabban öregedhetünk. A kutatások szerint megvédhetjük a telomereket, ha néhány egyszerű életmódtanácsot követünk:

több testmozgás, elegendő pihenés, egészséges étrend és stresszmentesség.

Nehéz jó tanulmányokat találni a demencia megelőzéséről, mert oly sok tényező játszik szerepet a memóriavesztés kialakulásában.

Néhány mutató segíthet az emlékezet megőrzésében az életkor előrehaladtával:

  • ilyen a vérnyomás kontrollálása a 30-as évektől felfelé
  • az elme aktívan tartása
  • új készségek elsajátítása
  • a fizikai aktivitás növelése
  • mivel tudunk másoktól is tanulni, a társasági élet is kulcsfontosságú

A nőknek különböző tapasztalataik vannak a menopauzáról. Egyes nők tünetmentesek, mások szenvednek. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges étrendek követése, az egészséges fehérjék és az egészséges zsírok bevitele mind-mind hozzájárulhatnak ennek az időszaknak a jobbá tételéhez. Ha viszont túl sok finomított cukrot vagy feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, csak tovább rontjuk a testünk általános állapotát, és nem segítjük magunkat abban, hogy a menopauza alatti hormonváltozás tüneteit megkönnyítsük.

forrás: nosalty.hu

indexkép: Ridikül

/p>