Hirdetés 

Kenyában él az egyetlen életben maradt fehér zsíráf, amelyet megpróbálnak megvédeni az orvvadászoktól. 

Nyomkövetővel szerelték fel Kenyában, abban bízva, hogy ezzel távol tudják majd tartani tőle a vadorzókat. Így az állatvédők szerint a vadvélelmi szolgálat folyamatosan nyomon tudja követni a magányos hím zsiráf mozgását minden pillanatban. A fehér zsiráf alapvetően nem egy külön faj, egy ritka génhiba vezetett a bőr fehérségének kialakulásához. Az viszont szinte biztos, hogy ilyen zsiráfból rajta kívül nincs több, miután családját megölték még márciusban.


Fotó: BBC.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most attól tartanak a vadőrök, hogy ő is ugyanarra a sorsa jut, mint a fehér nőstény és héthónapos kicsinye, akiket pár hónapja gyilkoltak le. Tetemüket egy kenyai természetvédelmi területen találták meg, ugyanott, ahol most a hím zsiráf egyedül él. A területért felelős környezetvédelmi csoport közleménye szerint a GPS-t a zsiráf egyik szarvára csatolták fel még november 8-án. A berendezés rendszeresen küldi majd az információkat a vadőrök számára, így talán nagyobb eséllyel lehet majd életben tartani.

A csoport vezetője, Mohammed Ahmednoor köszönetet mondott a természetvédőknek, hogy lehetővé tették a mostani akciót. Azt is hangsúlyozta, hogy a kenyai Garissa megyében található parkban már rég sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha nem kapnának a különféle állatvédő csoportoktól támogatást. De a fehér zsiráf története ettől függetlenül nagyon egyedi, hiszen eddig nem nagyon volt példa ilyen észlelésekre. Először még 2016. januárjában vették észre Tanzániában, majd két hónappal később feltűnt Kenyában is.

Fotó: BBC.com

Ezután kezdtünk el többet megtudni róluk, hiszen 2017-ben felkerült az internetre az első videófelvétel a fentebb említett nőstényről és kicsinyéről. Sajnálatos módon azonban a 15 afrikai államban is őshonosnak számító zsiráfokat a húsukért nagyon durván vadásszák és vadászták korábban is.

Az elmúlt 30 évben a világ összes zsiráfjának 40%-a eltűnt, főként a vadorzók és az állatok kereskedelme miatt. Most már veszélyeztetett fajnak számítanak, a becslések szerint nincs már 70 ezer példány sem a világon.

forrás: napmintnap.com

indexkép: BBC

/p>