Hirdetés 

Nyomkövetővel védik a világ egyetlen megmaradt fehér zsiráfját

Kenyában él az egyetlen életben maradt fehér zsíráf, amelyet megpróbálnak megvédeni az orvvadászoktól. 

Nyomkövetővel szerelték fel Kenyában, abban bízva, hogy ezzel távol tudják majd tartani tőle a vadorzókat. Így az állatvédők szerint a vadvélelmi szolgálat folyamatosan nyomon tudja követni a magányos hím zsiráf mozgását minden pillanatban. A fehér zsiráf alapvetően nem egy külön faj, egy ritka génhiba vezetett a bőr fehérségének kialakulásához. Az viszont szinte biztos, hogy ilyen zsiráfból rajta kívül nincs több, miután családját megölték még márciusban.


Fotó: BBC.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most attól tartanak a vadőrök, hogy ő is ugyanarra a sorsa jut, mint a fehér nőstény és héthónapos kicsinye, akiket pár hónapja gyilkoltak le. Tetemüket egy kenyai természetvédelmi területen találták meg, ugyanott, ahol most a hím zsiráf egyedül él. A területért felelős környezetvédelmi csoport közleménye szerint a GPS-t a zsiráf egyik szarvára csatolták fel még november 8-án. A berendezés rendszeresen küldi majd az információkat a vadőrök számára, így talán nagyobb eséllyel lehet majd életben tartani.

A csoport vezetője, Mohammed Ahmednoor köszönetet mondott a természetvédőknek, hogy lehetővé tették a mostani akciót. Azt is hangsúlyozta, hogy a kenyai Garissa megyében található parkban már rég sokkal rosszabb lenne a helyzet, ha nem kapnának a különféle állatvédő csoportoktól támogatást. De a fehér zsiráf története ettől függetlenül nagyon egyedi, hiszen eddig nem nagyon volt példa ilyen észlelésekre. Először még 2016. januárjában vették észre Tanzániában, majd két hónappal később feltűnt Kenyában is.

Fotó: BBC.com

Ezután kezdtünk el többet megtudni róluk, hiszen 2017-ben felkerült az internetre az első videófelvétel a fentebb említett nőstényről és kicsinyéről. Sajnálatos módon azonban a 15 afrikai államban is őshonosnak számító zsiráfokat a húsukért nagyon durván vadásszák és vadászták korábban is.

Az elmúlt 30 évben a világ összes zsiráfjának 40%-a eltűnt, főként a vadorzók és az állatok kereskedelme miatt. Most már veszélyeztetett fajnak számítanak, a becslések szerint nincs már 70 ezer példány sem a világon.

forrás: napmintnap.com

indexkép: BBC


Hirdetés 

%d bloggers like this: