Hirdetés 

Ma vette kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni – fűzte hozzá. A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. – közölte az MTI.

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát – mégse vonul(t) karanténba a világ minden új fertőzés megjelenésekor, vagy minden influenzaszezonban. Most miért más ez a helyzet? Mi a nagy hajtűkanyar a koronavírus biológiájában, ami ekkora veszélyt hoz az életünkre nézve? A megtévesztés mestere A fertőzés korai szakaszában a vírus képes félrevezetni a szervezetet. A koronavírus már féktelenül tombol tüdőnkben, a légutakban, de immunrendszerünk még azt hiszi, minden rendben van.

A vírus nagyon rafinált. Miközben az orrodban egy kész vírusgyár működik, te még teljesen jól érzed magad. 

– mondja, dr. Paul Lehner (University of Cambridge). Amint testünk sejtjei vírustámadást észlelnek, riadót fújva, interferont kezdenek kibocsátani. Ez figyelmeztetés az immunrendszer számára is. Ám a szinte bámulatra méltó képességével a koronavírus ki tudja kapcsolni ezt a jelzést. Méghozzá „olyan sikeresen teszi, hogy a fertőzés tárgya észre se veszi, hogy beteg” – magyarázza dr. Lehner. A fertőzött sejtek vizsgálatakor ugyanezt tapasztalni a laboratóriumban – látványra nem mondanánk meg róluk, de a tesztek során kiderül, „hemzsegnek bennük a vírusok” – márpedig ez a vírus egyik dzsóker kártyája, amit ki is játszik ellenünk.

forrás: MTI , webbeteg.hu

/p>