Hirdetés 

A pulzus, vagyis a szívverés rendszeres vizsgálata nagyon fontos, hiszen ez az érték képet adhat az általános egészségi állapotunkról, de akut, és a mélyben meghúzódó, krónikus panaszokról is képet adhat. A pulzus értékét ugyanis rendkívül sok dolog befolyásolhatja.

A pulzus azt az értéket jelöli, ahányszor a szív egy adott időszak (általában egy perc) alatt összehúzódik, és ezzel áramoltatja a vért, fenntartja a keringést. Ezzel az áramoltatással az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér a legvékonyabb vérerekbe, kapillárisokba, onnan pedig a sejtjeinkhez jut, míg a széndioxid és a különböző salakanyagok pedig bizonyos szerveken, például a tüdőn vagy a vesén keresztül kikerülhetnek a szervezetünkből. Mivel a vérünk mennyisége többé-kevésbé állandó, ezért ha a sejtjeinknek valami miatt több oxigénre van szüksége (például azért, mert fokozott fizikai megterhelésnek vagyunk kitéve), akkor a pulzus gyorsul, így több vért tud áramoltatni a szív. – írta a házipatika.com


Mások pulzusának mérésekor ajánlott nem a hüvelyk ujjunkkal kitapintani a pulzust.
Hogyan mérhető a pulzusszám?

Magas pulzus: milyen bajt jelez?

A normális szívverés egyénenként eltérő, és sok különböző tényező befolyásolhatja, a pihentségi állapotunktól, a szedett gyógyszereken keresztül az akut vagy krónikus betegségekig. A pulzus rendszeres mérése, ellenőrzése képet adhat az egészségi állapotunkról.

Ne a hüvelykujjal mérjünk
A pulzust általában minden orvosi vizsgálatnál ellenőrzik, gyakran a vérnyomással együttesen. A pulzus mérése tulajdonképpen a test bármely olyan pontján megtörténhet, ahol az artériák a bőr és a kötőszövetek alatt kitapinthatóak úgy, hogy azokra a két ujjunkkal enyhe nyomást gyakorlunk. Megkönnyítheti ezt, ha a véreret valamilyen keményebb felülethez, csonthoz tudjuk hozzányomni. A hüvelykujjat nem javasolt pulzusméréshez használni, különösen ha más pulzusára vagyunk kíváncsiak, mert ott a saját pulzus is erőteljesebben érzékelhető.
indexkép: webbeteg.hu

/p>