Hirdetés 

Az elmúlt időben több olyan kutatás is napvilágot látott, amik azt állítják, hogy a szájvíz képes a Covid-19 betegséget okozó vírust semlegesíteni, és ez által csökkenteni a beteg fertőzőképességét. Mi az igazság?

Nem rég több olyan hírrel is találkozhattunk, amik arról számoltak be, hogy bizonyos szájvizek képesek elpusztítani a koronavírust. A kijelentés azon kutatásokra alapoz, amik laboratóriumi körülmények között – azaz nem emberi szervezetben – vizsgálták a szájvizek koronavírusra gyakorolt hatását. A Magyar Hírlapban megjelentek szerint a kutatást végzők azt remélik, hogy bizonyos szájvizek képesek lehetnek arra, hogy csökkentsék a Covid-19 betegek fertőzőképességét.

Nem a mostani SARS-CoV-2-t vizsgálták

A Penn State Orvostudományi Főiskola egy kutatócsoportja azt állítja, hogy vizsgálataik során azt találták, hogy több garat-, illetve szájöblögető termék – köztük még bizonyos babasamponok egyszázalékos oldatai is – képesek semlegesíteni a koronavírust 30 másodperccel azután, hogy kapcsolatba léptek vele. Érdemes azonban az ehhez hasonló kijelentéseket fenntartással kezelni, elmondjuk, miért.

Fontos hozzátenni, hogy ez a kutatócsoport nem, a mostani járványt okozó SARS–CoV-2 vírust vizsgálta, hanem a 2000-es évek elején járványt okozó SARS-2-vel kísérletezett.


A másik ismert kutatást a Cardiffi Egyetem munkatársai végezték, és tették közzé eredményeiket – ami szakmai elbíráslás nélkül nem tekinthető tudományosan megalapozottnak -, miszerint a legalább 0,07 százalék cetilpiridinium-kloridot tartalmazó szájvíz 30 másodperc alatt semlegesíti a koronavírust.

Más a laboratóriumi körülmény és más az emberi szervezet

A kutatásokkal kapcsolatban a CNN-nek egy infektológus, Graham Snyder nyilatkozott, aki elmondta, hogy az emberi szájüreget nem lehet sterilizálni – azaz előfordulhat, hogy laboratóriumi körülmények között, ahol nem termelődnek újra a kórokozók, segíthet a szájvíz, de az emberi szervezetben ez nem működik.

Az élő emberi szervezet folyamatosan újratermeli a koronavírust, a részecskék pedig folyamatosan cirkulálnak a légutakban, a hangszálainkban és a hörgőkben. Vagyis hiába öblöget valaki szájvízzel, a koronavírus a szervezetünk több részében is jelen van, és újraterelődik. Vagyis, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Covid–19 betegek fertőzőképességét a szájvíz csökkentené.

Azaz egyelőre marad a távolságtartás, a maszk, a fertőtlenítés és a kézmosás!

/p>