Hirdetés 

A természet a szívműködést kisegítette egy másik szervvel, ami a keringés fokozásában és fenntartásában is segédkezik. Ez a szerv pedig a tüdőnk.

A szív nem képes egyedül, hosszútávon keringetni a vért szervezetünkben!

Ezt eddig nem így tudtuk, de nézzük meg miért van ez így. A szív a legizmosabb szerv a testünkben egy életen át kell folyamatosan dolgoznia, és nem állhat meg egy pillanatra sem. Ha szívünk egy percre is leállna pihenni, hát bizony elég nagy bajban volnánk. A szívnek a feladata a vér keringetése az erekben. Ez a keringés biztosítja a szervezetünk minden sejtjének a tápanyagellátást és a sejtek salakanyagainak elszállítását. A szívnek a szervezetben lévő folyadékok keringetését is biztosítania kell, így a nyirokkeringés is egy fokon a szívhez tartozik. Így már akár 10 liter vagy ennél több folyadék keringetéséért felelős.


Fotó: 123rf
A tüdő kisegíti a szívet

A tüdőnek nincsenek saját izmai ezért nem is képes saját magát működtetni így a tüdő mozgatását a bordaközi izmok végzik. Amikor kifújjuk a levegőt, akkor a mellkas térfogata csökken, a tüdő elernyed és kipréseli magából a levegőt és az anyagcsere folyamatok következtében felhalmozódott salakanyagokat. Belégzéskor viszont a bordák szinte legyezőszerűen kinyílnak, ezzel megnövelik a mellkas térfogatát, és mint egy vákuum, beszívja tüdőnk a levegőt, így egy oxigénben dúsabb anyag kerül tüdőnkbe, ahol megtörténik az oxigén felvétele és a keringésbe való bejuttatása.

Foto:123rf.com

 

Erősítse meg tüdejét, hogy megkönnyítse szíve működését, így biztosítva neki és magának hosszabb, egészségesebb életet. A mellkasnak ez az emelkedő elernyedő mozgása, mint egy pumpa rásegít a keringésre és támogatja a szív munkáját. Sajnos a kevés mozgás és a kényelmes életmód hatására mellkasunk mozgása egyre kisebb lesz és már a légzésünk sem tökéletes. A jelenkor embere szinte kivétel nélkül felszínes, pihegő légzést használ. Ez a fajta légzés nem alkalmas a szervezet normális működésének támogatására. Emiatt pedig csökken az oxigén bevitel, romlik az emésztés, a sejtek nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént a működésükhöz, az agy sem jut elegendő oxigénhez.

Észrevesszük, hogy szinte nem tudjuk kipihenni magunkat, állandóan fáradtak vagyunk, étkezések után szinte elalszunk a fáradstágtól, romlik a memóriánk, nehezebben tanulunk, és sokszor elvesztjük érdeklődésünket sok dologgal kapcsolatban.

Olyanok vagyunk, mintha tartalék üzemmódban élnénk napjainkat. Ez mind lehet a nem megfelelő légzés következménye. Amikor a tüdő nem képes megfelelően segíteni a szív munkáját akkor a szívnek sokkal nagyobb igénybevételnek kell megfelelni így kialakulhatnak különféle szívpanaszok, mint pl, magas vagy alacsony vérnyomás, szívnagyobbodás stb.

A mozgás a keringés támogatója!

Nézzük, meg mi történik a keringéssel a mozgás hatására. Intenzív mozgás (kb. legalább a duplája annak, mint amit eddig csináltunk) hatására megnövekszik az izmok oxigén szükséglete, ezt a szervezet azáltal képes kompenzálni, hogy kitágítja az ereket így növelve meg a szállítandó vér és ezzel együtt a tápanyagok és oxigén ellátását. Ráadásul a mozgás a légzésszámot is felgyorsítja, ami által nagyobb mennyiségű oxigént képes felvenni, és később elosztani a szervezet. Az intenzívebb mozgás hatására a bordaközi izmok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezáltal erősödnek és javul hatékonyságuk. Az erősebb tüdő, erősebb bordaközi izmok pedig a szív terheltségét csökkentik.

Forrás: Egészséghírek – Healzz.com

indexkép: Allegro

/p>