Hirdetés 

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre.

A citromfa nevelése és gondozása sok odafigyelést, energiát és időt igénylő feladat. Mivel a citromfa délről származó mediterrán növény, a mi éghajlatunkon, a szabadban, a téli fagyokat nem képes átvészelni. Fagypont alatti hőmérsékleten a növény ugyanis fagyási sérüléseket szenvedhet. A kertben tartott citromfa védett, ideális téli helyét már kora ősszel válasszuk ki.

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre. Ekkor egyébként a csökkenő hőmérséklet, valamint a rövidülő nappalok hatására is egyre kevesebb mennyiségű vizet igényel. A teleltetésre kiválasztott hely legyen hűvös, lehetőleg 6-8 fokos. Az sem baj, ha kicsit melegebb, de a hőmérséklet semmiképp ne menjen 15 fok fölé! A szobahőmérsékleten tartott citromfa ahelyett, hogy pihenne, télen is hozhat új hajtásokat, ezért válasszunk hűvösebb helyet számára. A hőmérséklet legyen egyenletes, és ha a helyiség száraz levegőjű, gondoskodjunk a párásításról is.


A téli hónapokban is tartsuk fenn a mérséklet öntözést, hiszen minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, annál kevesebb vizet igényelnek egyedei. A túlöntözés következtében pedig a gyökérzetet betegségek és fulladás is fenyegetheti. A fény akárcsak az év többi időszakában, télen is nagyon fontos számára, ezért lehetőség szerint bőséges napfénnyel ellátott déli fekvésű ablakhoz állítsuk. A citromfa leveleinek egy része a téli időszak alatt lehullhat, mely természetes folyamatnak számít, ezért aggódnunk nem szükséges.

A legjobb tehát, ha a növényeket a lakás valamelyik fűtetlen, de ablakkal rendelkező, világos helyiségében helyezzük el (pl. folyosó, garázs, stb.). Kora tavasszal az öntözővíz mennyiségét újra növelhetjük, valamint a tápanyagok utánpótlását is elkezdhetjük. Ebben az időszakban gondoskodhatunk továbbá a növények metszéséről és átültetéséről is, így segítve elő a hajtások növekedését és a későbbi virágzást. A növényeket a fagyok elmúltával csak a megfelelően elvégzett edzést követően helyezzük újra kerti körülmények közé.

forrás: agroforum.hu

indexkép: 24.hu

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading