Hirdetés 

Jellegzetes illatuk az igazi, békebeli ünnepet; a forralt bort és a mézeskalácsot idézi; ezek a fűszerek azonban nem csak a lelkedre, a testedre is rendkívül jó hatással vannak. Gyógyító erejük miatt nem csak az őszi-téli időszakban kellene fogyasztanod belőlük.

A fahéj vagy például szegfűszeg mindenki számára elég jól ismert; s ilyenkor, az ünnepek közeledtével a legtöbb háztartásban meg is található fűszer. Karácsonyi fogásaink, sütijeink elmaradhatatlan kiegészítőiről viszont azt is jó, ha tudod, milyen sokféle pozitív hatást fejthetnek ki a szervezetedre. Íme 5 gyakorta használt fűszerünk, amit éppen ezért nem csak az őszi-téli időszakban kellene fogyasztanod.

Csillagánizs

A fűszer termése sugaras szirmú virághoz hasonlít. Mivel igen dekoratív, díszíthetsz vele salátákat, hidegtálakat, húsételeket. Az ánizshoz hasonlóan emésztési és gyomorpanaszokra javasolt.


Fahéj

Talán a legjellegzetesebb; erős, édeskés, kicsit fanyar ízű karácsonyi fűszerünk. Csökkenti a nassolás utáni vágyat és kiváló fertőtlenítő. Fokozza a vérbőséget, ezáltal melegítő hatású. Támogatja a szív működését, cukorbetegek gyógyteájának fontos alkotórésze.

Gyömbér

Nem csak ételek, italok ízesítője is lehet. Segíti az emésztést, csökkenti a hányingert és zsírégető hatása is ismert.


Hirdetés 

Szegfűszeg

Egy benne található vegyületnek köszönhetően az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő; a fogfájást is enyhíti. Felsőlégúti panaszok esetén is nagyon hasznos: csillapítja a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit, s ha ez még mind nem lenne elég; a gyomorra, az emésztésre is nagyon jó hatással van.

Szerecsendió

Legtöbbször reszelve, őrölve tesszük az ételeinkbe: krémlevesekbe, ünnepi süteményekbe, mézeskalácsba például.  A szerecsendió hatóanyagai gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antioxidáns és hangulatjavító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Nyugtató, lazító hatása jól jöhet, ha éppen nagyon belefáradtál a karácsonyi előkészületekbe.

forrás: evamagazin.hu

képek: Getty Images

/p>

Discover more from Reflektoronline

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading