Hirdetés 

Az emberek legjobb barátai már ősidők óta velünk vannak és milyen jól teszik.

Nap, mint nap rengeteg boldogságot és néha egy kis fejfájást okoznak minden kutyásnak, ami szerintem egy olyan alku, amibe mindenki belemenne. azok mindennapjainak is a részévé váltak a kutyák, akik igazából nem szeretik őket, hiszen az életünk rengeteg területén segítenek ki minket. Elég, ha csak a rendőr, a vakvezető, vagy éppen az életmentő kutyákra gondolunk. De azt meg tudod tippelni mégis mikor kezdődött igazából a farkasok háziasításával kialakított barátság?

Időérzék

A kutyák időérzéke, mint sok más állaté is, sokban különbözik az emberekétől. Amíg mi tisztában vagyunk az idő múlásával és vissza tudunk emlékezni különböző eseményekre a múltunkból, illetve a jövőre is gondolunk, a kutyák inkább összekapcsolnak bizonyos dolgokat. Ők szagokat, hangokat és tevékenységeket kötnek össze az agyukban, ezzel mérve az időt.  Minden apró részletet megfigyelnek, így akár egy bizonyos hang vagy dallam is elég arra, hogy tudják itt az ideje például az evésnek vagy a sétának. Az állatok is rendelkeznek biológia órával, és valószínűleg a nappalok és az éjszakák váltakozásával is tisztában vannak, de ez mégsem ugyanaz, mint ahogy mi emberek órákban mérjük a napokat. 2011-ben két svéd kutató arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák nagyjából tisztában vannak azzal, hogy mennyi ideig vagyunk távol, amikor elmegyünk otthonról. Azt is megállapították, hogy az időérzékük körülbelül kétórás intervallumra terjed ki. Fél óra és két óra között még képesek különbséget tenni, de ez a leghosszabb, amit érzékelnek. A svéd tanulmány is azt bizonyítja, hogy a kutyák is rendelkeznek időérzékkel, valamint, hogy az is számít, hogy az ember mennyi ideig van távol. Minél hosszabb ez az idő annál valószínűbb, hogy a kutyánk izgatottan üdvözöl minket, amikor hazaérünk.  Létezik egy olyan feltevés is, ami azt mondja, hogy a kutyák az orruk segítségével követik az idő múlását, mivel az illatunk akkor a legerősebb, amikor elhagyjuk a lakást, és napközben elkezd fokozatosan eltűnni.

Bűnbánat

Mivel a kutyák nem képesek minden olyan érzelem kifejezésére, amire az emberek igen, így például bűnbánatot sem tudnak érezni. Sőt, ha valami rosszat csinálnak és nagy, tágra nyílt szemekkel néznek ránk, lehet, hogy egy kicsit szégyellik magukat, de a bűnbánat akkor sem jön elő.  A kutyák egyszerűen így reagálnak arra, hogyha leszidjuk őket. Alexandra Horowitz szerint, aki a New York-i Barnard Egyetem egyik dolgozója, minden kutya szégyelli magát, ha leszidják valamiért. Ami még érdekesebb az az, hogy azok a kutyák, akiket hibásan vádolnak meg, úgy tűnik, általában még inkább szégyellik magukat. Viszont ez az érzelem távolról se egyenlő a bűnbánattal.


Okosak

Még ha néha azt is gondolod, hogy a kutyák nem túl eszes teremtmények, az Amerikai Pszichológiai Egyesület bebizonyította, hogy igazából nagyon is okosak. Egy kutatásuk kimutatta, hogy a kutyák igazából egy kétéves gyerek szintjét is elérhetik tudásban. Az öt legokosabb kutya fajta közé sorolható a Pudli, a Német Juhász, a Golden Retriever, a Dobermann, és nem meglepő módon a Border Collie, amely az első helyen áll. A kutyák nagyjából 250 szó és gesztus megértésére képesek, sőt még egyszerű matematikai feladványokat is meg tudnak oldani. Emellett még azt is értik, hogy mi az az igazságosság. Ha elgondolkodtatott már, hogy miért nem teljesíti néha a kutyád az utasításaidat, akkor valószínűleg ez lehet rá a válasz. Ha már megszokták, hogy jutalmat kapnak egy bizonyos dolog teljesítéséért, vagy tudják, hogy ugyanazért egy másik kutyát megjutalmaznak akkor valószínűleg enélkül nem fognak együtt működni.

Betegség detektorok

Mivel a kutyáknak ilyen érzékeny szaglásuk van ez sok területen hasznosnak bizonyul az emberek számára is. Vannak olyan kutyák, akiket arra képeznek ki, hogy robbanószereket és a kábítószereket szagoljanak ki, de emellett például az egészségügyben is nagyon sokat tudnak segíteni. A kutyák ugyanis képesek arra, hogy vírusokat, fertőzéseket, és akár még a rák jeleit is kiszagolják az embereken. Sok más betegséghez hasonlóan a rák bizonyos nyomokat hagy az emberen, és az emberi váladékban. Kutatások azt bizonyítják, hogy a kutyák ennek több formáját is képesek azonosítani, ugyanis a fertőzött sejtek hozzák létre és bocsátják ki ezeket a szag nyomokat. Fajtától függően a kutyák bőr, lehelet, vizelet, izzadtság, vagy széklet alapján is képesek azonosítani a betegségeket. Ha pedig külön ki vannak képezve, akkor ezt jelezni is tudják az emberek számára.

Életmentők

A társaságon és szereteten kívül, amit a kutyák adnak nekünk sok más miatt is hálásak lehetünk nekik. Ott vannak például a rendőrkutyák vagy a terápiás kutyák, akiknek sokat köszönhetünk. Emellett vízi mentőkutyák is léteznek, például az Olasz Parti Őrséggel dolgozó újfundlandi kutyák, akik évente több, mint 3 ezer ember életét mentik meg. Ezek a kutyák imádják a vizet és inkább játékként tekintenek a munkájukra még úgy is, hogy ez nagy felelősséggel jár. A nyugodt természetük igazából ideálissá teszi őket erre a stresszes munkára. A vízi mentőkutyák egy 3 éves képzésen mennek keresztül, amikor gyakorolják a vízbe futást, vagy éppen azt, hogy maradjanak fent a víz felszínén a kimentendő emberekkel együtt. Ezen kívül egy speciális bóját is követniük kell, ami önműködően megy a bajba jutott emberek után és utána vissza is megy a partra elkerülve a nagyobb áramlásokat.

3 szemhéjuk van

Mi emberek, két szemhéjjal rendelkezünk, de ahogy az sok más állatra is jellemző, a kutyáknál is megfigyelhető egy harmadik szemhéj. Ez a szemük sarkában található meg az alsó és a felső szemhéj alatt, amelyek eltakarják a szemet, amikor pislognak vagy becsukják azt. Ha már megfigyelted, hogy van egy kis hártya, ami részben eltakarja a kutyák szemét, de nem tudtál rájönni, hogy vajon mire való, akkor most elárulom neked. Ezzel a plusz szemhéjjal, ami csökevényes harmadik szemhéjként ismert el tudják takarni a fél szemüket és így képesek megvédeni azt. Más állatok, például a hüllők és a cápák viszont arra is képesek, hogy akár az egész szemüket eltakarják és így megvédjék ezzel a harmadik szemhéjjal.


Hirdetés 

forrás: tizeslista.blog.hu

indexkép: Getty Images , Füli kuytus naplója

/p>