Hirdetés 

Ahogy már megírtuk, idén november 15-én mutatták be a Netflixen a brit királyi család életét feldolgozó sorozat, a “The Crown”, vagyis a korona új évadát, ami óriási port kavart. A készítők alapos kutatómunka, régi cikkek, riportok, illetve önéletrajzírók segítségével alkották meg az új évadot, amely nemcsak Károly herceg és Diana hercegnő viharos házasságát mutatja be, hanem más történetszálakat is feltár. Erzsébet királynő fogyatékossággal született unokanővéreinek, Katherine és Nerissa Bowes-Lyonnek is szántak egy epizódot.


A Korona 4. évada kiverte a biztosítékot a királyi családban (Fotó: The Crown / Netflix)

A lányok édesapja John Herbert Bowes-Lyon, azaz Erzsébet nagybátyja volt. A koronában úgy vázolták fel, hogy a királynő húga, Margit hercegnő egy pszichológiai kezelés során, valamikor a ’80-as években szerzett tudomást a rokonok létezéséről, akiket úgy állítottak be, hogy már évtizedek óta elhunytak, pedig igazából a londoni Royal Earlswood elmegyógyintézetben kezelték őket. A hercegnő az anyakirálynőt kérte számon, mégis hogy merészelték bezárni a családtagokat egy intézetbe, erre azt a választ kapta, hogy a család génállományának tökéletesnek kell lennie. Ez a történetszál teljesen kiakasztott több embert is a palotában, erről a királynő unokatestvére, David Bowes-Lyon mesélt a The Daily Telegraphnak.

Áll a bál a palotában az elmegyógyintézetbe zárt rokonok miatt

Nerissa 1919-ben, Katherine 1926-ban látta meg a napvilágot, mind a ketten fogyatékosak voltak, a Harper’s Bazaar cikke szerint egyikük sem tanult meg beszélni, a betegségükről pontos diagnózist sosem állítottak fel, 1941-től lettek az elmegyógyintézet betegei. Bowes-Lyon lányokról 1987-ben a Sun írt egy cikket, akkor feltárták, hogy teljesen titokban tartották, hogy beadták őket egy intézetbe, sőt, 1963-ban mind a kettőjükről azt állították, hogy elhunytak. Ám ez nem így volt, Katherine 2014 februárjában vesztette életét, Nerissa 1986-ban ment el örökre.

bowes lyon lányok

Fotó: Netflix/A korona

A sorozat azt sugallta, hogy a családtagok nem törődtek a lányokkal egyáltalán, egyszerűen elfelejtették őket. A The Telegraph régebbi cikke alátámasztotta ezt az állítást, 1987-ben a kórház egyik dolgozója azt nyilatkozta, hogy nem látogatták őket, utoljára a ’60-as évek elején jártak náluk közeli rokonok. Bár a szériában úgy tűnt, hogy az anyakirálynő igenis tudott arról, hogy elmegyógyintézetben vannak az unokahúgai, a Daily Express cikke szerint csak 1982-ben egy levélből szerzett erről tudomást. Ekkor még pénzt is küldött nekik. A Channel 4 csatorna 2011-ben készített egy dokumentumfilmet, ami szintén bemutatta a Bowes-Lyon nővérek szomorú sorsát, akkor egy nővér így nyilatkozott:

Sosem kaptak semmit, még karácsonyra sem, egy darab kolbászt nem küldtek nekik. 

Már a Sun cikke és a Channel 4 dokumentumfilmje is kihúzta a gyufát a családtagoknál, A korona negyedik évadával sem volt ez másképp. A királynő unokatestvére, David Bowes-Lyon szerint a rokonokról szóló epizód csak fikció, semmi köze nincs a valósághoz.

Teljesen helytelen azt mondani, hogy elfelejtették őket, és őrülteknek minősítették mindkettőjüket.

– magyarázta.


Hirdetés 

Erzsébet királynő és David Bowes-Lyon 2017-ben.

Erzsébet királynő és David Bowes-Lyon 2017-ben.

Fotó: Stuart C. Wilson / Getty Images Hungary

Elmondta, hogy Margit hercegnő is ugyanúgy tudott a létezésükről, így róla sem igaz, hogy csak a ’80-as években derült ki számára, hogy Nerissa és Katherine családtagok. Pont emiatt komoly frusztrációt okozott ez a családjukban. Hozzátette, igenis látogatták a lányokat, nem feledkeztek meg róluk.

A múlt héten Oliver Dowden kulturális miniszter azt mondta, hogy a több millió fontba kerülő dráma nézőivel minden epizód elején tudatnia kell a Netflixnek, hogy egyes jelenetek fiktívek.

forrás: femina.hu

indexkép: Getty Images

/p>