Hirdetés 

A koronavírus legismertebb tüneteit ismerhetjük: magas láz, száraz köhögés, szaglásvesztés.

Ám úgy tűnik a covid-19 ennél sokkal több mellékhatást is produkál, ugyanis kötőhártya-gyulladásos szemfertőzés is jelentkezhet nálunk a vírus miatt.

Az orvosok tapasztakatai alapján a COVID-19-ben szenvedő betegek körülbelül 1-3 százaléka a tipikus koronavírus tünetek mellett kötőhártya-gyulladásról is beszámolt. Ez akkor fordulhat elő, ha a vírus megtelepszik a kötőhártya szövetén, amely a szem fehér részét vagy a szemhéjak belsejét takarja – írja az Egeszségkalauz.


Fotó: Shutterstock
A koronavírus által kiváltott kötőhártya-gyulladás tünetei a piros, duzzadt, viszkető szem, pislogásra pedig erősen szúró érzést válthat ki. Ezzel ellenben, ha kötőhártya-gyulladása van, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy COVID-19-ben szenved. Valószínűbb ok lehet más vírus-, vagy bakteriális fertőzés, de szembe jutott vegyi anyag és allergén is okozhatja a szemek irritációját. A kötőhártya-gyulladás számos formája 1-2 hét alatt elmúlik megfelelő szemcseppel vagy vény nélküli kezelésekkel. Ha a szemgyulladás erős fejfájással, lázzal, köhögéssel, légszomjjal vagy az itt leírt tünetek bármelyikével párosul, minimum gyanakodjunk, és kérjük ki háziorvos véleményét.
forrás: Life.hu
indexkép: Getty Images

/p>