Hirdetés 

Egymillió képeslapot küldünk egymásnak idén karácsonyra

A koronavírus-járvány miatt nehezebben találkoznak a családok idén karácsonykor. Kérdés, hogy az online világ alternatívái mellett, hogyan teljesítenek a hagyományos postai képeslapok idén?

Az Európai Unióban 2019-ben 59,5 millió képeslapot gyártottak, ez a szám nagyjából 2017 óta stabil, de azt megelőzően jelentősen esett, 2009-ben még több mint 100 millió darab készült az EU-ban – derül ki az Eurostat statisztikáiból.

A hazai képeslap-forgalom csökkenését a Magyar Posta is megerősítette a Növekedés.hu érdeklődésére. Mint írták, a képeslapküldés az információcsere és az üzenetküldés kedvelt módja volt, napjainkban azonban már kevésbé népszerű. Évente átlagosan tíz százalékkal csökkent a feladott képeslapok száma. A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2 -1,4 millió darab képeslapot értékesített, az idei évben ez várhatóan 1 millió darab körül várható.


A cég szerint a megszokottnál nagyobb mértékű csökkenés az idei, járvánnyal sújtott rendkívüli évnek köszönhető.

A képeslapküldés Magyarországon az 1870-es évektől kezdve terjedt el, de a szárba szökkenése 1896-ra tehető, amikor megjelent a millenniumi sorozat. A képeslapokon eleinte többségében inkább hazai nevezetességeket, tájképeket ábrázoltak. 1899-ben például Budapestről már 1800 féle, egyéb vidéki településekről 2500 féle képeslap volt forgalomban.

forrás: Origo

indexkép: Getty Images


Hirdetés 

%d bloggers like this: