Hirdetés 

2021 arról szólhat, hogy egy sor szolgáltatást nem vehetünk majd igénybe a koronavírus elleni beoltottságunkat igazoló valamilyen jel (pl. hivatalos igazolvány vagy QR-kód) megléte nélkül.

Gulyás Gergely miniszter ma teljes természetességgel beszélt arról a Kormányinfón, hogy „az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.”

Gulyás: egészen biztosan lesznek ilyen szabályok

Lehetségesnek tartja-e a kormány, hogy lesz olyan szabályozás, amely különbséget tesz az emberek között aszerint, beoltatták-e magukat a koronavírus elleni vakcinával vagy sem? Lesz-e például vakcinaútlevél, vagy mondjuk egy mozi, színház, fesztiválszervező kikötheti-e, hogy a rendezvényt csak beoltott ember látogathatja? Esetleg a korlátozó szabályok alól mentesülhetnek-e a beoltottak? – hangzott el a sajtókérdés a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely szerint „egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.”

Focimeccsre oltásigazolással

Egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt focimérkőzéseken, színházi előadásokon és más eseményeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint, hozzátéve, a tervek még korai szakaszban járnak. A nagy létszámú események jelenleg magas kockázatot hordoznak – indokolják a britek. Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint az oltást nem szeretnék kötelezővé tenni (egyes híradások szerint ugyanakkor ezt nem zárta ki), nem utolsó sorban azért, mert szerinte az emberek egyszerűen akarni fogják, hogy megkapják. Azóta egyébként Nadhim Zahawi, Nagy-Britannia oltatásért felelős minisztere is nyilatkozott: „Szerintem valószínűleg sor kerül majd arra, hogy az éttermek, a bárok és a mozik, illetve más létesítmények, például sportközpontok is használni fogják ezt a rendszert, ahogy az appot is használták” – mondta Zahawi a BBC-nek.

Koncertre oltásigazolással

A jegyforgalmazást végző Ticketmaster a Billboard szerint azt tervezi, hogy a koncertek előtt ellenőrzi, hogy a résztvevők rendelkeznek-e a koronavírus elleni oltással. Ehhez szintén mobiltelefonos megoldást vezetnének be, ugyanakkor az oltásigazolás mellett a 24-72 órán belül elvégzett, negatív eredményű koronavírus-tesztet is elfogadnák. Három pilléren nyugszik a még nem véglegesített terv: a kaliforniai székhelyű cég digitális applikációja mellett egy harmadik feles információszolgáltató (amilyen pl. a CLEAR Health Pass) és egy teszt- vagy vakcinaforgalmazó (mint pl. a Labcorp vagy a CVS) együttműködését is igénybe vennék.

Fesztiválra oltásigazolással

Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem. Ezt Berend Schans, a Holland Koncerthelyszínek és Fesztiválok Szövetségének igazgatója nyilatkozta, hozzátéve: lehetőséget lát arra, hogy visszautasítsák az oltással nem rendelkező emberek belépését a fesztiválokra, és ezt javasolja is a szövetségük. Az amszterdami RAI és a rotterdami Ahoy konferenciaközpont is negatív tesztet vagy oltásigazolást kérne a résztvevőktől.

Repülni oltásigazolással

Ausztrália nemzeti légitársasága, amelyet egyben a világ legbiztonságosabb légitársaságaként tartanak számon, bejelentette, hogy csak azok a külföldiek utazhatnak a fedélzetén, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát – számoltunk be róla a CNN tudósítása alapján. A légitársaságnál úgy vélik, mások is követhetik a példájukat. Tudomásunk szerint ez a cég egyébként az első, amelyik a légiközlekedés igénybevételében feltételül szabná az oltás igazolását.

Munkahelyre oltásigazolással

A brit konvervatív képviselő, Tom Tugendhat odáig ment a Huffington Post szerint, hogy szerinte azok, akik visszautasítják majd az oltást, egy napon azzal szembesülhetnek, hogy kizárják őket a munkahelyükről, és nem léphetnek például be az irodába. Szerinte számos társadalmi színtéren oltásigazolással lehet majd szolgáltatásokat igénybe venni.

forrás: portfolio.hu

indexkép: Getty Images

/p>