Hirdetés 

Míg évtizedekkel ezelőtt egy harmincas nő is idősnek számított a szülőszobában, addig manapság egyre többen vállalnak negyven felett gyermeket.

Természetesen a korai és kései anyaság mellett is vannak érvek, a Bors által megkérdezett sztárok szerint mindenkinek magánügye ez a döntés.

Várkonyi Andrea: Kalapot emelek, de én már nem vágnék bele…

„Csodálattal nézem azokat a nőket, akik 40-45 éves koruk felett vállalnak gyereket. Le a kalappal előttük! Én a 40. születésnapomon tudtam, hogy már nem vágnék bele egy terhességbe. Most 46 éves vagyok és el sem tudnám képzelni, hogy elölről kezdjem a kisbabázást. Más életszakaszban vagyok most, a kislányom lassan középiskolai felvételire készül. Nagyon szeretem a kisbabákat, de ezt most már inkább a rokonok és barátok gyerekein élem ki.”

Fésűs Nelly: Tudtam, hogy nem lehet semmi baj

A gyönyörű színésznő fiatalon és érettebben is megtapasztalta a várandóságot, 31 éves volt, amikor megszületett első kislánya, második gyermeke érkezésekor betöltötte a negyvenhármat.


“A két várandósságom között annyi volt a különbség, hogy míg Csengével 28 kilót híztam, addig Elzával csak 12-t. Meg még annyi, hogy az első szülés természetes volt, a második császár. Egyáltalán nem féltem, amikor 42 évesen újra várandós lettem, tudtam, hogy az én kisbabámmal nem lesz semmi baj. Természetesen tisztában voltam a kockázatokkal, ezért elvégeztettünk minden vizsgálatot, amit ebben a korban kell, és semmitől nem paráztam, nem is volt semmi gond.”

Köllő Babett: Családba kell születnie

A népszerű színésznő hisz a sorsszerűségben s abban, hogy egy gyermek akkor születik a világra, amikor ő azt megfelelő helynek és időnek gondolja.

“Szerintem nincsen kései és korai szülés. Lehet, hogy valaki már húszévesen úgy érzi, készen áll az anyaságra, míg mások negyven fölött sem mernek vagy éppen tudnak gyermeket vállalni. Úgy gondolom, nem az a kérdés, hogy a nők hány évesen szülnek, hanem hogy mikor találják meg a családalapításhoz megfelelő partnert. Egy gyermeknek ugyanis mindig családban kell felnőnie. Én magam 32 évesen szültem a kislányomat, Millát, de negyven fölött is simán vállaltam volna még gyermeket. Persze azzal természetesen számolni kell az embernek, hogy minél később szül, annál kevesebbet érhet meg a gyermeke felnőtté válásából, de az anyaság már csak ilyen, nehéz döntések sorozata” – mondta Babett, aki 42 évesen már eldöntötte, hogy nem vállal több gyermeket.

forrás: Origo

indexkép: Blikk


Hirdetés