Hirdetés 

Jöhet a harmadik járványhullám Magyarországon, ha március végéig nem oltunk eleget

Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradójának nyilatkozva hívta fel a figyelmet a minél gyorsabb immunizálás jelentőségére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a csatornának arra a kérdésére, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az oltási tervet, nem válaszolt, csupán megismételte a már eddig is hangoztatott sorrendet. Ezek szerint az egészségügyi dolgozók után következnek a szociális ellátásban részesülők, és az ott dolgozók, majd a krónikus betegségben szenvedők. (Időközben megjelent egy lakossági tájékoztató az oltási terv kivonata alapján, ami szintén csak ezt a sorrendet tartalmazza valamivel részletesebben.)


Rusvai Miklós (Fotó: TV2)

Rusvai Miklós víruskutató a csatornának elmondta: kétféle stratégia van a világon az oltásra. Van, ahol a halálozás csökkentését célozzák és ezért az időseket oltják először, van, ahol pedig a fiatalokat és a dolgozókat, hogy lassítsák a járványt. A víruskutató szerint bármelyik stratégiát is választja a kormány, fontos lenne, hogy minél több embert oltsanak be minél hamarabb. Már az sokat segítene szerinte, ha az eddig oltásra regisztráló 600-700 ezer embert beoltanák.

Emlékeztetett a szakember: nem tudni, hogy a 600-700 ezer ember beoltásához szükséges 1,2 millió adag oltás mikorra áll rendelkezésre, de nem szabad elfelejteni, hogy

ha március végéig nem történik meg az immunizálás, akkor a harmadik hullám kialakulása szinte borítékolható.

Minél több embert minél hamarabb oltani kellene

– hangsúlyozta.

A csatornának nyilatkozott Zacher Gábor toxikológus, aki korábban már elárulta, hogy ő is beadatta a koronavírus elleni védőoltást. Szerinte a járványkezelésben a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kormány nem közöl elég információt az oltásról.

forrás: portfolio.hu

indexkép: Getty Images


Hirdetés 

%d bloggers like this: